У Соркіна розповіли, навіщо вводять обмеження на операції з готівкою

П'ятниця, 7 червня 2013, 10:14

З 1 вересня набере чинності обмеження на платежі в розмірі понад 150 тис гривень.

Протягом літа Нацбанк зареєструє його в Мін'юсті, щоб учасники ринку встигли підготуватися до нових правил роботи, пише "Комерсант-Україна".

"Обмеження стосується операцій між фізичними особами, а також між фізособами та юрособами", - заявила заступник глави центробанку Віра Ричаківська.

"У результаті введення обмеження ми розраховуємо на приплив 14-16 млрд гривень ліквідності у фінансовий сектор протягом року. Це також має збільшити ВВП на 0,2% і знизити рівень доларизації економіки", - пояснила Ричаківська.

Реклама:

У Нацбанку обіцяють контролювати розмір комісій банків за безготівкові платежі, однак не повідомляють як, сподіваючись, що конкуренція дозволить клієнтам вибирати мінімальні комісії.

Банкіри підтримують рішення НБУ, пише видання.

"Підприємці, що будували свою роботу на тіньових схемах готівкових розрахунків, розуміють, що сьогодні вирішення питань, які виникають при використанні цих схем, стає дорожче, ніж вигода від їх застосування", - відзначає голова правління "ПриватБанку" Олександр Дубілет.

Введене обмеження є ліберальним у порівнянні з нормами інших країн: в Італії ліміт встановлений на рівні 1 тис євро, у Франції його знизять з 3 тис євро до 1 тис євро, в Греції - 1,5 тис євро, Бельгії - 5 тис євро.

Тому банкіри вважають, що ліміт повинен бути нижче.

"Суму потрібно обмежити на рівні 50 тис гривень. Все одно таких великих покупок небагато", - зазначає голова правління "Укргазбанку" Сергій Мамедов.

За його словами, при цьому уряду слід зобов'язати всі торговельні точки працювати через термінали, а також стимулювати підприємства перераховувати зарплату на картки. А самі банки повинні активніше розвивати платіжну інфраструктуру.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: