"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

ЄС змусить Україну і Росію боротися з тіньовим ринком сигарет

Четвер, 6 червня 2013, 12:34

Єврокомісія хоче завдати удару по цигаркових мафіозі, в тому числі з України та Росії.

Десять мільярдів євро податків на рік втрачає ЄС через контрабанду сигарет, пише "Німецька хвиля".

Європейські країни втрачають внаслідок контрабанди сигарет щорічно близько 10 мільярдів євро податкових надходжень. Це дуже приблизні оцінки, уточнюють у Брюсселі.

Тому Європейська комісія вирішила розпочати кампанію боротьби з цим тіньовим ринком.

Реклама:

Крім співпраці між самими країнами-членами ЄС, планується розбудувати співпрацю із компаніями-виробниками та державами, де виробляють ці товари.

Адже дуже часто фірми-виробники також мають зиск від тіньового експорту. Із чотирма найбільшими концернами, які покривають 80% світового ринку, комісія ЄС уже уклала угоду. Згідно з нею, компанії мають надавати чітку інформацію, куди саме постачають свої сигарети.

Ключова проблема, що спричиняє сигаретну контрабанду, це велика цінова різниця. І саме вона буквально притягує організовану злочинність. 100 тисяч пачок сигарет у Білорусі коштує 30 тисяч євро, у Польщі – вже 100 тисяч, а доки доїде до Німеччини - то вже цілих 250 тисяч.

"Офіційно сигарети Jin Ling виробляють для російського ринку, - каже Вольфґанґ Шмітц з відомства розслідувань злочинів на митниці в Кельні. - Але ви не знайдете на російському ринку бодай одну сигарету Jin Ling".

Іншими словами, їх виробляють безпосередньо для контрабанди. Причому доволі успішно: в окремих місцях Берліна Jin Ling – найпопулярніша сигаретна марка.

Попит настільки великий, розповідає Вольфґанґ Шмітц, що вже навіть фальсифікують саму марку Jin Ling, призначену для контрабанди.

Щоб покласти край таким процесам, Єврокомісія ретельно візьметься за ці дешеві марки.

Такі країни, як Україну та Росію, змусять шляхом міжнародних торгівельних угод та конвенцій краще контролювати виробників.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: