Думка експерта: Банкам можуть дозволити викуповувати заставні квартири

Середа, 5 червня 2013, 19:37 -

У парламенті зареєстровано законопроект № 2044а від 17 травня 2013 року, яким пропонують спростити кредиторам процедуру стягнення на об'єкт застави.

Про це розповів юрист ЮК "Алексєєв, Боярчуков і партнери" Сергій Круглов.

"Організація та проведення торгів виконавчою службою займає значний час, і якщо з перших торгів не вдалося продати заставу, то проводяться наступні, з можливістю уцінки майна. І тільки після проведення повторної уцінки і не реалізації майна, держвиконавець пропонує заставотримачу залишити собі заставу", - пояснив юрист.

У ЮК зазначили, що законопроект передбачає альтернативні способи звернення стягнення на заставне майно, які спрощують існуючу процедуру.

Реклама:

"Дані способи полягають у наданні заставотримачу можливості набути право власності на предмет застави або продати заставу на підставі договору купівлі-продажу будь-якій особі. Ці способи значною мірою полегшать і прискорять можливість заставотримачам здійснити погашення боргу за рахунок заставного майна", - зазначив Круглов.

За його словами, враховуючи те що левова частка заставотримачів в країні це фінансові та банківські структури, а також враховуючи масове небажання осіб повертати отримані в кредит грошові кошти та позбавлятися свого майна, переданого в заставу, можна припустити, що даний законопроект найбільш вигідний банківським та фінансовим установам.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: