Україна торгуватиме на Чиказькій біржі кукурудзою та олією

Середа, 5 червня 2013, 13:19

До кінця 2013 року Мінагропрод має узгодити з СМЕ Group можливість появи термінових контрактів на кукурудзу і соняшникову олію, вироблених в Україні.

Про це йдеться у рішенні, прийнятому на зустрічі члена правління Нацбанку Олександра Дубихвоста, директора державної Аграрної біржі Олександра Марюхніча, президента Української аграрної конфедерації Леоніда Козаченка та представників СМЕ Group, повідомляє Українська аграрна конфедерація.

"Йдеться про ф'ючерси з базисом поставки FOB-Чорне море на кукурудзу, насіння олійних культур і соняшникова олія", - уточнив Козаченко.

Крім цього, до 1 липня Міністерство аграрної політики і продовольства має створити робочу групу, яка займеться питаннями взаємодії клірингового центру СМЕ Group і розрахункового центру НБУ.

Реклама:

Перше засідання має відбутися не пізніше 10 липня.

Нагадаємо, що з 6 червня 2012 року Чиказька товарна біржа торгує ф'ючерсами на українську пшеницю Причорноморського регіону.

Однак на сьогоднішній день доступ до них є тільки у великих агро-холдингів з акумульованими за кордоном засобами.

"Для того щоб отримати доступ до чиказького інструменту, малим підприємцям і фермерам потрібно конвертувати гривню в долар, перерахувати його до клірингової установи Чиказької товарної біржі та одразу ж потрапити під валютне регулювання НБУ яке дозволяє тримати валюту за кордоном до 120 днів", - зазначає Козаченко.

Власне питання клірингу, за інформацією "Капіталу", є самим проблемним у процесі переговорів.

"НБУ не хоче змінювати діючі зараз правила валютного контролю", - зазначив Козаченко.

Чиказька біржа хоче, щоб кліринг здійснювався через неї, тоді як НБУ шукає можливість замкнути розрахунки для нових інструментів на Розрахунковому центрі, отримавши, таким чином, можливість контролювати потік цих коштів, зазначив керівник однієї з товарних бірж, знайомий з ходом переговорів.

За його словами, остаточний механізм проведення розрахунків ще не відпрацьований.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: