"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Ахметов може придбати "Донбасенерго" для перепродажу

Вівторок, 4 червня 2013, 13:25

Група "ДТЕК" Рината Ахметова може придбати акції "Донбасенерго" для перепродажу.

Про це заявив старший аналітик Dragon Capital Денис Саква.

"Ми очікуємо, що Фонд держмайна опублікує умови приватизації протягом найближчих тижнів. Ми вважаємо, що стартова ціна акцій "Донбасенерго" буде прив'язана до поточної ринкової капіталізації компанії, однак для оцінки менш ліквідних паперів обленерго буде використаний інший метод", - зазначив експерт.

Експерт зазначає, що оскільки ФДМ планує спочатку виставити на біржові торги міноритарні пакети акцій Харківобленерго, Хмельницькобленерго і Миколаївобленерго, він міг би використовувати їх оцінку в якості орієнтира для оцінки контрольних пакетів акцій.

Реклама:

Разом з тим, за його словами, малоймовірно, що продаж таких маленьких пакетів акцій може продемонструвати реальну ринкову ціну активів, враховуючи фактично нульовий інтерес з боку портфельних інвесторів до галузі.

"Ми вважаємо, що в компаніях "Хмельницькобленерго" і "Миколаївобленерго" може бути зацікавлена VS Energy International, якій вже належать міноритарні пакети акцій в даних обленерго. "Харківобленерго" і "Запоріжжяобленерго", найбільші обленерго з залишилися в державній власності, можуть зацікавити групу ДТЕК, Energy Standard Group (вона, ймовірно, також буде брати участь у торгах по акціях Черкасиобленерго) і, можливо, групу Приват.

За словами Сакви, перспективи приватизації "Донбасенерго" виглядають менш визначеними, оскільки іноземні інвестори навряд чи будуть брати участь у торгах, а серед вітчизняних компаній лише група ДТЕК відповідає раніше опублікованим ФДМ критеріями (однією з вимог була наявність енергогенеруючих потужностей, які виробляють не менше 30% обсягу, що виробляється приватизується компаній).

Крім того, група ДТЕК ніколи офіційно не висловлювала інтерес до отримання контролю над "Донбасенерго". Проте, не виключено, що компанія може придбати акції "Донбасенерго" для перепродажу, аналогічно тому, як VS Energy приватизувала Закарпаттяобленерго і згодом продала свою частку з дозволу ФДМ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: