Бухгалтера Банку Ватикану арештували за махінації на мільйони євро

Неділя, 30 червня 2013, 14:13

Італійський єпископ, що працює бухгалтером в Банку Ватикану, був заарештований у справі про шахрайство на суму близько 20 мільйонів євро.

Про це повідомляє "Лєнта.ру" з посиланням на іноземні ЗМІ.

Як зазначає видання, затриманим виявився єпископ Салернский Нунцій Скарано, що працює в одному з департаментів банку.

Крім нього поліція заарештувала брокера Джованні Каренції і співробітника італійських спецслужб Джованні Маріа Зито.

Реклама:

Єпископ Скарано був сполучною ланкою в схемі, організованою заради нелегального ввезення до Італії з Швейцарії 20 млн євро (приблизно 26 млн доларів), пише видання.

На прохання своїх друзів-інвесторів священик налагодив контакт з каренції і переконав його повернути їм гроші, передані брокеру раніше. Після цього Зито на урядовому літаку перевіз гроші через кордон, уникнувши митних зборів.

За даними ЗМІ, Скарано є підозрюваним ще по одній справі про відмивання грошей, заведеному проти єпископа слідчими міста Салерно. Слідство з'ясувало, що священнослужитель у 2009 році відмив близько 560 тисяч євро з рахунку в Банку Ватикану.

Банк Ватикану був заснований в 1942 році, щоб акумулювати кошти виділяються на потреби церкви.

Фінансова установа розташоване на території Ватикану і управляється колегією радників, які звітують перед зборами кардиналів і Папою Римським.

У 2009-2012 роках італійська влада вела щодо банку Ватикану розслідування у справі про відмивання грошових коштів (такі прецеденти виникали і раніше).

У травні 2012 року глава установи Етторе Готті Тедеші був відправлений у відставку, розслідування триває. Навесні 2013 року з приходом до влади у Ватикані папи Римського Франциска в банку була розпочата нова серія перевірок.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!