"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Моторне бюро підозрює страхові компанії в шахрайстві

Четвер, 27 червня 2013, 09:41

Моторне бюро заявляє про зростання кількості необґрунтованих регресних позовів від страховиків.

У першу чергу це стосується виплат за шкоду, заподіяну в ДТП, винуватцем якого є пільгові категорії водіїв і незастраховані особи, пише "Комерсант-Україна".

"Ми спостерігаємо безпідставність вимог страховиків до МТСБУ в частині компенсації витрат, завданих незабезпеченими транспортними засобами", - йдеться в повідомленні Моторного (транспортного) страхового бюро (МТСБУ).

До пільгової категорії, відповідно до закону про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності (ОСЦПВ), відносяться учасники бойових дій та інваліди війни, інваліди I групи, які особисто керують належними їм транспортними засобами, а також особи, що керують транспортним засобом, належним інваліду I групи.

Реклама:

Крім того, МТСБУ за рахунок коштів фонду відшкодовує збиток в тому випадку, якщо у компанії-члена МТСБУ, яка визнана банкрутом або ліквідується, недостатньо коштів та майна для виконання її зобов'язань.

Страхова компанія має право подати регресний позов до МТСБУ, якщо вона виплатила своєму клієнтові відшкодування по КАСКО.

За словами голови комісії зі страхування Українського товариства фінансових аналітиків В'ячеслава Черняховського, в Україні близько 10% незастрахованих транспортних засобів, а пільговиків - не більше 1%. Тому регресні позови до МТСБУ є рідкістю.

За даними МТСБУ, у загальній кількості поданих і врегульованих страхових подій частка тих, за якими платить бюро, становить всього 2,5%.

Торік з централізованого фонду захисту потерпілих було виплачено 39,27 млн гривень, що на 12,2% більше порівняно з 2011 роком.

"Можливо, деякі компанії дійсно стали частіше використовувати своє право подання претензій до МТСБУ для поповнення свого бюджету, але це цілком законно", - зазначив начальник управління регресно-претензійної роботи Михайло Сюр.

Проте вже в I кварталі ситуація змінилася: кількість страхових випадків зменшилася в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, відповідно знизилися і обсяги виплат з фондів бюро.

За три місяці Моторне бюро скоротило виплати на 23% - до 9,5 млн гривень, врегулювавши всього 699 страхових випадків (-26,1%).

Самі страховики неофіційно визнають: головна проблема - небажання МТСБУ витрачати кошти фондів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!