"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

ЄС вимагатиме від України особливого режиму імпорту авто

П'ятниця, 21 червня 2013, 10:55

Угода про асоціацію України з ЄС вимагатиме від України особливого режиму імпорту автомобілів, що припускає можливість введення високих імпортних мит.

Про це йдеться в проекті угоди, робочий варіант якої опублікований на сайті комітету Ради з питань європейської інтеграції, пише "УНІАН".

"Україна може використовувати захисні заходи у формі високої ставки ввізного мита на легкові автомобілі європейського виробництва, у разі, якщо буде доведено факт нанесеної шкоди місцевій автомобільній промисловості від відсутності такого мита, або факт загрозливого зростання імпорту при низькій ставці мита, або її відсутності", - йдеться в проекті угоди.

При цьому доказом повинні служити результати розслідування, проведеного заздалегідь, за погодженням з ЄС і на умовах повної прозорості.

Реклама:

"У ході розслідування повинні бути враховані всі фактори, крім пільгового імпорту, які можуть бути загрозою для національної промисловості. А використовувана в розслідуванні статистика повинна бути достовірною, адекватною і відповідати вимогам періодичності", - йдеться в проекті угоди.

Разом з тим, право проводити розслідування і вводити захисні заходи щодо імпорту автомобілів надається Україні тільки на другому році з моменту підписання угоди, діяти вона буде протягом не більше 15 років.

Як повідомлялося, заступник міністра закордонних справ Віктор Майко заявив, що Україна готова піти на обговорення і перегляд спецмита на імпорт автомобілів, якщо це буде однією з умов підписання угоди про зону вільної торгівлі з Євросоюзом.

Раніше, Азаров заявив, що Україна, прийнявши рішення про підвищення ввізного мита на імпортні автомобілі, не порушила принципів Світової організації торгівлі.

Нагадаємо, з 13 квітня для автомобілів з об'ємом двигуна 1-1,5 л і 1,5-2,2 л мито збільшилося на 6,46% і 12,95%. Перед цим учасники ринку заповнили склади з розрахунку три-чотиримісячного обсягу продажів, але запаси було розкуплено набагато швидше.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: