Думка експерта: Промвиробництво впало через негативний календарний ефект

Вівторок, 18 червня 2013, 19:13

Погіршення динаміки промвиробництва у травні 2013 року в значній мірі було викликано негативним календарним ефектом.

Про це заявила головний економіст Dragon Capital Олена Білан, коментуючи новину про те, що промислове виробництво в Україні впало на 9,3% р/р.

"У порівнянні з травнем 2012 року зниження виробництва спостерігалося практично у всіх галузях, крім видобутку залізної руди (+2,7% р/р), який продемонстрував зростання завдяки запуску додаткових виробничих потужностей на початку року", - зазначила експерт.

За її словами, погіршення динаміки промвиробництва було викликано негативним календарним ефектом, оскільки у 2013 році року Великдень збігся з традиційно довгими травневими вихідними, в результаті чого в травні 2013 року було на один робочий день менше, ніж торік.

Реклама:

"Багато підприємств зовсім пішли на тривалі канікули. У той же час, негативний вплив на динаміку промвиробництва продовжував надавати слабкий зовнішній попит. В металургії, де ефект робочих днів не мав впливати через безперервний виробничий цикл, зниження обсягів виробництва становило 11% р/р, погіршившись з -4,9% у квітні", - пояснила Білан.

На думку експерта, показники в промисловості повинні покращитися в червні 2013 року у зв'язку з відсутністю негативного календарного ефекту, а також у наступні місяці завдяки більш низькій базі порівняння.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: