Німецька RWE каже, що знижки від "Газпрому" не пов'язані з Україною

Субота, 15 червня 2013, 12:12

Переговори про перегляд цінової складової у договорах RWE Supply & Trading GmbH з російським "Газпромом" і питання реекспорту газу в Україну не мають нічого спільного.

Про це в інтерв'ю ZN.UA заявив головний виконавчий директор RWE Стефан Юдіш.

"Стосунки RWE - "Газпром" - це одне питання, а відносини RWE - Україна - інше питання. І вони не мають один до одного жодного відношення", - зазначив Юдіш.

За його словами, з 2010 року RWE веде переговори з "Газпромом" про формальне провадженні справи про перегляд ціни. За його словами, пропозиції "Газпрому" не задовольнили RWE, і компанія подала позов до арбітражу.

Реклама:

"Ми очікуємо з дня на день рішення цього арбітражного розгляду, а питання використання газу абсолютно не залежить від цього процесу", - зазначив виконавчий директор RWE.

"Ми купуємо газ, він стає нашою власністю, і ми робимо з ним те, що хочемо. А будь-яка угода (договір) з приводу відмови від експорту газу в якомусь певному напрямку або відмова від його використання суперечить нормам європейського законодавства про ведення добросовісної конкуренції ", - пояснив він.

При цьому Юдіш вважає контракт з НАК "Нафтогаз України" "прийнятно прибутковим".

За його словами, "контракт з "Нафтогазом України" є в деякій мірі проблематичним, тому що ми взялися за те, чого раніше ніколи не робили.

"Ми пішли на досить високий ризик, наприклад, в питанні переривання реверсних поставок з Німеччини через Польщу в Україну. Частково ці ризики матеріалізувалися. Наприклад, потік поставок переривався, ми були змушені частину газу, яку планували поставити на український ринок, знову реалізовувати на німецькому ринку, і переважно із збитком. Однак контракт з "Нафтогазом", враховуючи структуру ризиків, можна вважати прийнятно прибутковим ", - пояснив Юдіш.

Раніше виконавчий директор RWE заявив, що компанія RWE Supply & Trading GmbH готова почати постачання природного газу для його подальшої доставки в Україну через територію Словаччини.

Як відомо, з листопада 2012 року Україна почала імпорт природного газу з Німеччини через територію Польщі за домовленостями з підприємством RWE Supply & Trading GmbH. З квітня 2013 року почалися поставки природного газу з боку Угорщини.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: