"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Азаров впевнений, що за 10 років чужий газ Україні не знадобиться

Субота, 15 червня 2013, 09:06

Україна розраховує протягом 5-10 років вийти на щорічний видобуток власного газу в обсязі 30 мільярдів кубометрів і повністю закрити власні потреби.

Про це заявив прем'єр-міністр Микола Азаров, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Ми робили певні розрахунки: що протягом 5-10 років ми вийдемо на власний видобуток газу приблизно 30 мільярдів кубометрів", - сказав глава українського уряду.

За словами прем'єра, ці обсяги зможуть покрити власні потреби країни в газі за умови продовження роботи з енергозбереження та скорочення обсягів споживання газу.

Реклама:

Азаров зазначив, що при виконанні таких умов країна зможе навіть експортувати газ.

Прем'єр заявив, що вже наступного року Україна планує добути газ з нових родовищ в обсязі 2,5 мільярдів кубометрів, закривши цим газом потреби Криму, а також частково південних областей країни.

Азаров підкреслив, що Україна не проводила б цю роботу такими темпами, якби не дорожнеча російського газу.

Нагадаємо, видобуток газу на території України в 2012 році збільшилася на 0,4% порівняно з 2011 роком - до 20,185 млрд гривень, у тому числі природного - на 0,6%, до 19,395 млрд кубометрів.

Як повідомлялося, уряд запланував надходження імпортного газу від ВАТ "Газпром" на рівні 18 млрд кубометрів у 2013 році.

Загалом надходження імпортованого газу у 2013 році становитимуть 27,3 млрд куб. м, з яких від ВАТ "Газпром" -18 млрд куб. м, від німецької компанії RWE Supply & Trading GmbH - 1,3 млрд куб. м, від компанії Ostchem олігарха Дмитра Фірташа - 8 млрд куб. м.

Як відомо, за контрактом між НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром" від 2009 року, українська сторона повинна імпортувати 52 млрд куб. м на рік.

Мінімальні зобов'язання (take-or-pay) припускають імпорт 41,6 млрд куб. м.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!