Німецька RWE готова качати газ в Україну через Словаччину

П'ятниця, 14 червня 2013, 18:38

Компанія RWE Supply&Trading GmbH готова розпочати постачання природного газу для його подальшої доставки в Україну через територію Словаччини.

Про це повідомив глава правління німецької компанії Стефан Юдіш, передає "Інтерфакс-Україна".

"Ми поставляємо газ в Україну через Польщу з листопада 2012 року. У нас є існуючі контракти з українськими партнерами, і ми їх плануємо продовжити. Ми також плануємо почати постачання газу зі Словаччини, і це третій після Польщі та Угорщини, найважливіший варіант", - сказав Юдіш.

У той же час він уточнив, що для початку таких поставок газу через Словаччину ще необхідно остаточно вирішити як політичні, так і технічні питання.

Реклама:

За його словами, реверс газу через цю країну відкриє можливість використання українських підземних сховищ газу для європейських компаній.

"З відкриттям реверсного потоку зі Словаччини стане можливе використання українських газосховищ, але їх можна буде використовувати тільки тоді, коли газ зможе вільно входити і виходити з України. Я знаю, що Єврокомісія і багато інших партнерів над цим працюють", - сказав глава RWE.

Юдіш також звернув увагу, що природний газ який отримується RWE на кордоні зі Словаччиною стає власністю компанії, і вона вже сама вирішує, що з ним робити.

"Коли ми отримуємо газ на "Велке Капушани" (газовимірювальна станція) на словацько-українському кордоні, власність переходить від постачальника до нас або іншому покупцеві. Це вже наш газ, ми за нього заплатили і можемо робити з ним те, що хочемо. Це ключовий принцип ринку", - підкреслив він.

Як відомо, RWE грає ключову роль у стратегії Києва щодо зниження залежності від російського газу.

Нагадаємо, в листопаді 2012 року компанія стала продавати Україні російський газ, який отримувала по українській газотранспортній системі. Поставки здійснюються з Польщі та Угорщини за ціною 390 доларів за тисячу кубометрів. Російський газ для України коштує 430 доларів за тисячу кубометрів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: