Українські техстандарти "підгонять" під європейські

Четвер, 13 червня 2013, 10:16

Діючі в Україні техстандарти повинні повністю відповідати директивам ЄС.

Про це пише "Комерсант-Україна".

Згідно з повідомленням, Україна активізує гармонізацію своїх технічних регламентів з нормами ЄС.

Як пише видання, зараз в країні діє 19 технічних регламентів, розроблених на основі директив ЄС. Вони стосуються медичних виробів, побутової хімії, засобів індивідуального захисту, обладнання та вимірювальних приладів, іграшок, піротехніки, катерів.

Реклама:

Формально завдяки цій гармонізації українська продукція повинна визнаватися та відповідати європейським технічним регламентам. Проте до цих пір не всі національні стандарти адаптовані до норм ЄС, що перешкоджає автоматичному визнанню відповідності української продукції нормам ЄС.

Для вирішення цієї проблеми в Мінекономторгівлі підготували проект постанови Кабміну про внесення ключової зміни у всі технічні регламенти.

Як повідомляється, якщо зараз товари проходять сертифікацію за національними стандартами, лише гармонізованими з європейськими, то тепер запропонована більш зрозуміла європейцям система.

Добровільне використання бізнесом національних стандартів, ідентичних європейським гармонізованим стандартам, буде визнаватися доказом відповідності товарів технічним регламентом ЄС.

Такий крок, за оцінками Мінекономторгівлі, не тільки сприяє зближенню стандартів, але і в перспективі дозволить підписати договір з ЄС про взаємне визнання сертифікатів відповідності, що спростить вихід української продукції на європейський ринок.

Експерти сподіваються, що такі правки дозволять остаточно вирішити проблему відповідності української продукції нормам ЄС.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: