"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Країни G-20 будуть відмовляти банкам в системній держпідтримці

Вівторок, 11 червня 2013, 20:36

У Санкт-Петербурзі лідери G-20 випустять спеціальну заяву про те, що проблема too big to fail ("занадто великий, щоб впасти") буде вирішена раз і назавжди.

Про це заявив заступник міністра фінансів РФ Сергій Сторчак, передають "Ведомости"

Ніхто за рахунок коштів національних бюджетів не збирається рятувати приватні фінансові інститути, які перекредитували ненадійних позичальників і накопичили проблемні активи, а потім через свій вплив в національних економіках йдуть до влади і просять неймовірні обсяги фінансової допомоги, пояснив заступник міністра.

Розмір банків в кризу ставав одним з головних аргументів при прийнятті рішення про підтримку банку.

Реклама:

Влада побоювалася паніки вкладників, а також того, що крах гігантського фінансового інституту вдарить по його численним контрагентам і викличе "ефект доміно", який призведе до краху інших банків і паралізує розрахунки в економіці.

І лише коли кандидатів на порятунок стало більше, ніж країни могли собі дозволити, влада стали шукати інші методи боротьби з кризою.

Фінансовий сектор відірвався від реального життя, вважає Сторчак. Заступники міністрів фінансів G-20 минулого тижня, за його словами, висловили одностайність: саме проблеми системоутворюючих інститутів і неправильні оцінки ризиків з їх боку призвели до розвитку світової фінансової кризи в 2008-2009 роках.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: