Світові запаси сланцевої нафти оцінили у сотні мільярдів баррелів

Вівторок, 11 червня 2013, 15:04

Оцінка запасів сланцевої нафти в світі підвищена більш ніж у десять разів - з 32 млрд барелів до 345 млрд баррелів.

Про це йдеться у доповіді енергетичного інформаційного управління США, пише "Комерсант".

Інформаційно-дослідне управління Міністерства енергетики США (US Energy Information Administration; EIA) представило нову доповідь про запаси сланцевих нафти і газу в світі.

У порівнянні з попередньою доповіддю 2011 року прогнози за технічно вилученими запасами помітно зросли - щодо сланцевої нафти з 32 млрд до 345 млрд баррелів, щодо сланцевого газу з 187 трлн кубометрів до 206 трлн кубометрів.

Реклама:

Якщо в 2011 році американські енергетики заявляли, що сланцева нафта і газ є у 48 басейнах, розташованих у 32 країнах світу, то зараз - в 95 басейнах в 41 країні.

Судячи з карти, представленої Міністерством енергетики, істотні запаси сланцевих нафти і газу є на всіх континентах.

За оцінками EIA, найбільші запаси технічно доступної сланцевої нафти є в Росії - 75 млрд барелів, на другому місці йдуть США - 58 млрд барелів, на третьому місці Китай з 32 млрд барелів.

Також у десятку входять Аргентина, Лівія, Венесуела, Мексика, Пакистан, Канада та Індонезія.

Говорячи про технічні запаси сланцевого газу, експерти EIA вважають, що найбільші запаси має Китай - 31,5 трлн кубометрів, потім йдуть Аргентина (22,7 трлн) і Алжир (20 трлн). Росія знаходиться на дев'ятому місці з 8 трлн кубометрів.

EIA вважає, що "в сланцевих утвореннях знаходиться 32% загальносвітових запасів природного газу, а нафти - 10% від загальносвітових запасів", обумовлюючи, що економічну доцільність видобутку цих запасів ще необхідно оцінити.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: