Спецмита на іномарки допомогли ЗАЗ стати лідером авторинку

Вівторок, 11 червня 2013, 10:44

Впровадження спецмит на імпортні автомобілі позитивно позначилося на продажах українських виробників - у травні Запорізький автозавод уперше за декілька років вийшов у лідери ринку.

Про це пише "Коммерсант-Украина".

"ЗАЗ, що став уперше за багато років лідером ринку, а також Skoda змогли пережити цей місяць із меншими втратами.

За словами гендиректора AUTO - Consulting Олега Омельницького, цінова пропозиція на українські автомобілі стала привабливішою після того, як у імпортерів закінчилися запаси машин за старими цінами.

Реклама:

Крім того, за словами гендиректора дистриб'юторської компанії "АвтоЗАЗ-сервіс" Андрія Залуцького, його компанія оголосила про знижки практично на увесь модельний ряд автомобілів 2012 і 2013 року виробництва, знижки на деякі машини досягали 7 тис гривень.

"Skoda змогла зміцнити позиції завдяки бюджетній моделі Rapid, яка почала випускатися на заводі "Єврокар" трохи більше за місяць тому і має великі перспективи на ринку", - вважає Омельницький.

Водночас іноземні марки після розпродажу складських запасів, завезених до набуття чинності мит, дещо здали свої позиції.

Втім, усе це відбувається на тлі падіння авторинку майже на 25%, пише видання.

"У травні в Україні було продано 15,1 тис. легкових автомобілів, що на 24,3% менше аналогічного показника минулого року, а також на 41,4% менше, як у квітні", - зазначається в звіті інформаційно-аналітичної групи AUTO - Consulting.

Імпортерам довелося підвищити ціни. Комерційний директор "Hyundai Motor Україна" Геннадій Четверухін зазначає, що його компанія підняла ціни на автомобілі на 3-7%:

"Ми узяли частину витрат на себе, щоб кінцевий споживач не відчув серйозних змін". В "УкравтоВАЗі" (імпортер Lada) підвищили ціни на 12%.

"У нас зараз представлені на ринку моделі тільки з 1,6-літровим двигуном, стримувати ціни ми не можемо. Наша компанія вже провела переговори з "АвтоВАЗом" про зниження відпускної ціни, а також постачання деяких моделей з об'ємом двигуна 1,4 літра, тепер залишається чекати їх рішення", - говорить гендиректор "УкравтоВАЗа" Ігор Вознюк.

В результаті АвтоВАЗ - колись лідер ринку - знизився в рейтингу видатних продавців автомобілів відразу на три позиції та й взагалі, на думку експертів, ризикує залашити першу десятку.

Нагадаємо, з 13 квітня для автомобілів з об'ємом двигуна 1-1,5 л і 1,5-2,2 л мито збільшилося на 6,46% і 12,95%. Перед цим учасники ринку заповнили склади з розрахунку три-чотиримісячного обсягу продажів, але запаси було розкуплено набагато швидше.

Як відомо, ЗАЗ входить до групи компаній "УкрАВТО". Почесним президентом є нардеп Таріел Васадзе.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: