У Клименка нагадали про земельний податок

Понеділок, 10 червня 2013, 12:38

Міндоходів нагадало, що відповідно до норм земельного кодексу використання землі в Україні є платним.

Про це повідомляє прес-служба ГУ Міндоходів у Києві.

Як зазначається, громадяни та юридичні особи набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визначених земельним кодексом, або за результатами аукціону.

Згідно зі статтею 377 цивільного кодексу до особи, яка придбала житловий будинок, будівлю або споруду, переходить право власності на земельну ділянку, на якій вони розміщені, без зміни її цільового призначення, у розмірах, встановлених договором.

Реклама:

"Якщо договором про відчуження житлового будинку, будівлі або споруди розмір земельної ділянки не визначений, до набувача переходить право власності на ту частину земельної ділянки, яка зайнята житловим будинком, будівлею або спорудою, та на частину земельної ділянки, яка є необхідною для їх обслуговування", - йдеться у повідомленні.

Пунктом 5 ст. 120 земельного кодексу визначено, що у разі набуття права власності на будівлю або споруду до громадян або юридичних осіб, які не можуть мати у власності земельні ділянки, до них переходить право користування земельною ділянкою, на якій розташований житловий будинок, будівля чи споруда, на умовах оренди.

За даними прес-служби, відповідно до п. 286.6 ст. 286 податкового кодексу за земельну ділянку, на якій розташована будівля, що перебуває у користуванні кількох юридичних або фізичних осіб, податок нараховується кожному з них пропорційно тій частині площі будівлі, що знаходиться в їх користуванні, з урахуванням прибудинкової території.

"Пунктом 287.8 ст. 287 податкового кодексу встановлена імперативна норма, а саме: власник нежилого приміщення (його частини) у багатоквартирному жилому будинку сплачує до бюджету податок за площі під такими приміщеннями (їх частинами) з урахуванням пропорційної частки прибудинкової території з дати державної реєстрації права власності на нерухоме майно", - нагадали в Міндоходів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!