S&P допускає зниження рейтингів України

Понеділок, 10 червня 2013, 10:54

Міжнародне рейтингове агентство Standard&Poor's допускає зниження рейтингів України.

Про це йдеться в повідомленні S&P, передають "Українські новини".

"Прогноз "негативний" відображає можливість зниження довгострокових кредитних рейтингів України в найближчі 12 місяців з імовірністю, щонайменше, один до трьох, якщо стратегія уряду щодо залучення фінансування в іноземній валюті, з нашої точки зору, не буде відповідати  потребам України в зовнішньому фінансуванні або якщо рівень чистих міжнародних резервів країни буде падати швидше, ніж ми очікуємо", - йдеться у ньому.

Агентство також допускає можливість перегляду прогнозу по рейтингах України на "стабільний", якщо уряд своєчасно забезпечить фінансування, необхідне для обслуговування і погашення зовнішнього боргу, залучаючи його як з ринків капіталу, так і через дво-/багатосторонні кредити, одночасно підтримуючи рівень чистих міжнародних резервів і вживаючи заходів щодо стабілізації економіки.

Реклама:

S&P оцінює політику українського керівництва як опортуністичну; з точки зору агентства, вона заснована більшою мірою на ухваленні цьогохвилинних рішень, що, можливо, дозволить врегулювати деякі проблеми країни в середній і довгостроковій перспективі, але, швидше за все, не дасть оптимального результату.

Починаючи з 2011 року, коли уряд почав відкладати проведення структурних реформ, середньозважена прибутковість по державних цінних паперів різко підвищилася (по гривневих казначейських облігаціях вона зросла з 7,8% у січні 2011 до 13,5% у березні 2013 року).

У той же час відтік капіталу став чинити тиск на гривню і валютні резерви Національного банку.

Нагадаємо, S&P прогнозує зростання ВВП України 1% в 2013 році.

Як повідомлялося, в січні цього року ЄБРР погіршив оцінку зростання ВВП України в 2013 році до 1%, тоді як у жовтні 2012 року він прогнозував його на рівні 2,5%.

Міжнародний валютний фонд у середині квітня 2013 року погіршив прогноз динаміки ВВП в Україні у 2013 році до нульового рівня з 3,5% у жовтні 2012 року. За його оцінками, у 2014 році українська економіка зросте на 2,8%.

Нагадаємо, Світовий банк також на початку квітня також знизив прогноз зростання ВВП України у 2013 році до 1% з 3,5%, а на 2014 рік погіршив його з 4% до 3%.

Як відомо, держбюджет на 2013 рік передбачає номінальний ВВП у розмірі 1,576 трлн гривень, реальний ВВП на рівні 3,4% і інфляцію на рівні 4,8% (грудень до грудня).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: