У квітні інфляція склала 0% - Держстат

Вівторок, 7 травня 2013, 13:02

Інфляція в Україні в квітні 2013 року порівняно з березнем 2013 склала 0%.

Про це йдеться у повідомленні Держстату.

Як зазначається, на споживчому ринку у квітні ціни на продукти харчування та безалкогольні напої знизилися на 0,1%.

Найбільш суттєво (на 13,7%) подешевшали яйця.

Реклама:

"На 2-0,1% знизилися ціни на сало, продукти переробки зернових, молоко, сметану, рис, цукор, м’ясо та м’ясопродукти, сири, маргарин, соняшникову олію. Водночас відчутно (на 3,3% та 3%) подорожчали овочі та фрукти", - йдеться у повідомленні.

За даними Держстату, на 0,3-0,1% стали дорожчими макаронні вироби, хліб, кисломолочна продукція, масло, риба та продукти з риби. 

Подорожчання алкогольних напоїв, тютюнових виробів на 1,1% зумовлено насамперед підвищенням цін на тютюнові вироби на 1,8%.

Ціни  у  сфері  охорони  здоров’я  зросли на 0,2% за рахунок подорожчання фармацевтичної продукції та амбулаторних послуг на 0,3%, повідомляє прес-служба.

Зростання цін на транспорт у цілому на 0,2% пов’язано в основному з підвищенням вартості перевезень пасажирським залізничним і автодорожнім транспортом на 1,1% та 0,6% відповідно. Разом з цим на 0,2% знизилися ціни на  паливо та мастила.

На 0,6–0,1% знизилися ціни на телефонне обладнання, аудіотехніку, фотоапаратуру та обладнання для обробки інформації, побутову техніку, одяг і взуття.

Ціни на продукцію добувної промисловості і розроблення кар’єрів у квітні зросли на 5,5%. При цьому у видобуванні металевих руд продукція подорожчала на 19,2%, сирої нафти - подешевшала на 6,9%.

У переробній промисловості ціни знизилися на 0,3%. Зокрема продукція підприємств з виробництва інших транспортних засобів, хімічних речовин і хімічної продукції, з металургійного виробництва, виробництва готових металевих виробів, продуктів нафтопере-роблення, електричного устаткування поде-шевшала на 1,5–0,4%.

Водночас на 1,3-0,4% підвищилися ціни у виробництві основних фармацевтичних продуктів і фармацевтичних препаратів, коксу та коксопродуктів, комп'ютерів, електронної та оптичної продукції.

У виробництві харчових продуктів, напоїв і тютюнових виробів індекс цін виробників становив 100%. При цьому відбулося подорожчання продукції у  виробництві готових кормів для тварин  на 2,3%, цукру - на 1,1%, молочних продуктів - на 0,8%, м'яса та м'ясних продуктів - на 0,4%, хлібобулочних і борошняних виробів - на 0,3%.

Разом з цим у виробництві олії та тваринних жирів, чаю і кави,  переробленні та консервуванні риби, виробництві какао, шоколаду і цукрових кондитерських виробів, борошномельно-круп’яних продуктів відбулося зниження цін на 1,1-0,4%.

У постачанні електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря відбулося підвищення тарифів на 8,5% за рахунок подорожчання електроенергії на 9,3%.

Як відомо, базова інфляція за підсумками 2012 року сповільнилася до 0,8% порівняно з 6,9% в 2011 році.

Нагадаємо, що у 2012 році уряд очікував прискорення інфляції до 7,9%, і на цьому прогнозі побудовано держцюджет 2013 року. У держбюджет-2013 заклали прогноз інфляції 4,8%.

Як повідомлялося, Україна вперше за останні 10 років закінчила рік з дефляцією в 0,2%.

Зниження споживчих цін за підсумками року було зафіксовано вперше з 2002-го (тоді дефляція становила 0,6%).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: