Клименко їде до Брюсселя поговорити про офшори

П'ятниця, 31 травня 2013, 19:57

На початку червня делегація від України відвідає Брюссель, де обговорить офшорне питання і боротьбу з мінімізацією податків, у тому числі шляхом використання механізмів трансфертного ціноутворення.

Про це пише ZN.UA.

Як пише видання, за підсумками засідання ЄС глави держав і урядів країн ЄС ухвалили рішення "прискорити роботу у сфері боротьби з податковим шахрайством, ухиленням від сплати податків і зростаючим податковим плануванням", так як воно "набуває вкрай важливого значення для політичної та соціальної підтримки бюджетної консолідації".

Зокрема, як свідчить підсумкова декларація, першочергові кроки мають бути зроблені в напрямку розширення практики автоматичного обміну інформацією в якості нового міжнародного стандарту (розробка глобальних стандартів вже ведеться в рамках "Великої вісімки", "Великої двадцятки" і ОЕСР).

Реклама:

Крім цього, згідно з текстом комюніке, в максимально стислі терміни будуть розпочаті переговори з доопрацювання двосторонніх угод ЄС з Швейцарією, Ліхтенштейном, Монако, Андоррою та Сан-Марино з метою "упевниться в тому, що перераховані країни продовжують дотримуватися практики, яка існує в ЄС".

Переглянуту Директиву ЄС про оподаткування доходів, отриманих від заощаджень (з розширеною сферою застосування) передбачається прийняти до кінця поточного року.

Також до кінця поточного року з метою "протидії агресивному податковому плануванню та маніпулюванню прибутком" Єврокомісія має намір внести пропозиції щодо перегляду Директив з оподаткування материнських і дочірніх компаній.

Крім іншого, у підсумковій декларації Європейської Ради особливо підкреслюється, що "зусилля з протидії розмивання баз оподаткування, маніпуляціям з прибутком, а також щодо підвищення прозорості та усунення шкідливих податкових норм повинні здійснюватися на глобальному рівні з залученням третіх країн, ... з метою забезпечення рівних умов , що грунтуються на узгоджених позиціях ЄС".

У цьому контексті ЄС має намір домагатися, щоб країни-партнери ЄС і країни, що розвиваються дотримувалися відповідних стандартів у сфері адміністрування податків.

За даними видання, на 6 червня поточного року запланований візит міністра доходів і зборів Олександра Клименка до Брюсселя, де він у числі інших заходів зустрінеться з Комісаром ЄС з питань оподаткування, митного союзу, аудиту та боротьби з шахрайством Альгірдасом Шеметою.

Як очікується, в ході зустрічі обговорюватиметься саме офшорне питання і поглиблення співробітництва в питаннях протидії мінімізації податків шляхом використання механізмів трансфертного ціноутворення.

Джерело видання повідомило, що ТЦО - одне з основних питань, яке винесене на зустріч.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: