У Присяжнюка запевняють, що ГМО-продукція в Україну не завозиться

Четвер, 30 травня 2013, 18:34

Україна не завозить на свою територію генно-модифіковану продукцію рослинного походження з огляду на продовольчу безпеку та дотримання іміджу потужного і надійного зернотрейдера.

Про це сказав перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Іван Бісюк, передає "Укрінформ".

"Україна не є державою, яка дозволяє вільне завезення культур ГМО на внутрішній ринок, оскільки це заборонено законодавством. У нас можливо завозити лише офіційно зареєстровані генні матеріали, у тому числі і рослинного походження, але сьогодні їх ніхто не пропонує і не завозить", - наголосив він.

За словами Бісюка, Україна як потужний експортер зернових та інших продовольчих товарів не може дозволити собі завезення ГМО-продукції, оскільки претендує "на провідну роль продовольчого резерву світового масштабу".

Реклама:

"Ми не можемо собі дозволити завезення і використання продукції ноу-хау, яка мало вивчена і досліджена, адже досі немає достовірних наукових висновків щодо впливу такого роду продуктів на організм людини", - сказав він.

За словами голови Державної ветеринарної та фітосанітарної служби Володимира Горжеєва, в Україні створена і діє ефективна система контролю за якістю рослинної продукції, запроваджено реєстрацію сортів зернових культур.

"Це говорить про те, що наші лани зберігаються в чистоті, і європейський та світовий споживач знає, що Україна вирощує рослинні культури без ГМО", - зазначив він.

Крім того, як наголосив Горжеєв, рівень контролю на державному кордоні оцінюється як надзвичайно високий.

"Сьогодні практично неможливо провезти нелегально будь-які зразки тваринницької чи рослинної продукції, оскільки на пунктах пропуску усі проходять жорсткий фізичний контроль, а уся вилучена продукція досліджується. Сировина, яка має ознаки хвороби, одразу знищується", - сказав він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: