Єврокомісія пом'якшить режим жорсткої економії для 5 країн

Середа, 29 травня 2013, 19:33

Єврокомісія рекомендувала пом'якшити режими жорсткої економії в п'яти державах ЄС: Італії, Латвії, Литві, Угорщині та Румунії.

Про це пише пише ZN.UA з посиланням на "Інтерфакс".

Крім того, регулятор продовжив терміни зниження бюджетного дефіциту до прийнятного рівня (максимум 3% ВВП згідно з нормативами ЄС) для цілого ряду країн, включаючи Францію, Іспанію, Нідерланди, Португалію та Польщу.

У 2012 році дефіцит бюджету більше 3% ВВП спостерігався в 11 з 17 держав єврозони.

Реклама:

Мета даних рішень Єврокомісії - забезпечити відновлення економіки після кризи, яке стримується скороченням держвидатків та іншими заходами, спрямованими на зменшення бюджетного дефіциту, відзначає агентство Bloomberg.

"Завдяки досягнутому прогресу тепер ми можемо знизити темпи бюджетної консолідації, - заявив журналістам глава Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу. - Держави-члени ЄС тепер повинні подвоїти зусилля в області структурних реформ".

За оцінками Єврокомісії, ВВП єврозони знизиться на 0,4% в 2013 році, при цьому в Греції, на батьківщині поточної кризи, спад складе 4,2%, на Кіпрі - 8,7%.

Як зазначив головний економіст Mizuho International Plc по Європі Ріккардо Барбьері, "Євросоюз переживає невелику зміну парадигми, пом'якшує позицію з бюджетної економії, перемикається на більш масштабні реформи".

Тепер рішення Єврокомісії мають бути схвалені міністрами фінансів держав ЄС. Німеччина вже дала зрозуміти, що не наполягатиме на скасуванні рішень Єврокомісії, тому схвалення, швидше за все, стане простою формальністю.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!