Кількість українських трудових мігрантів скоротилася - Держстат

Середа, 29 травня 2013, 09:37

Затяжна економічна криза в Європі погіршила шанси українців знайти добре оплачувану роботу за кордоном.

В останні роки кількість трудових мігрантів скоротилася з 1,5 млн чоловік до менше 1,2 млн осіб, пише "Комерсант-Україна".

Держстат та Інститут демографії Національної академії наук України (НАНУ) представили результати другого масштабного дослідження трудової міграції українців, проведеного за рахунок ЄС.

Ними було опитано 45,5 тис осіб у віці від 15 до 70 років, що мешкають в усіх регіонах України.

Реклама:

Дослідження показало, що з січня 2010 року до середини червня 2012 року за кордоном з метою заробітку перебувало 1,2 млн громадян (3,4% населення зазначеного віку). З них 98,2% вже працювали, а 1,8% шукали роботу.

Слід зазначити, що перша хвиля дослідження за 2005-2008 роки показала більш високий рівень трудової міграції - 1,5 млн осіб.

Скорочення міграції викликано і реальними факторами: світовою економічною кризою і звуженням можливостей для працевлаштування за кордоном, каже директор Інституту демографії та соціологічних досліджень НАНУ Елла Лібанова.

Дослідження показало, що серед трудових мігрантів найбільше чоловіків - 775 тис, тоді як жінок - 406 тис.

Найчастіше роботу за кордоном шукають жителі сільської місцевості. Портрет типового трудового мігранта виглядає наступним чином: українець у віці 37 років, одружений, має повну середню освіту, знає мову країни перебування.

"У чоловіків після 50 років рівень міграції падає, у жінок, навпаки, зростає. Тенденція пояснюється тим, що чоловіки займаються більш важкою роботою", - відзначає директор департаменту статистики праці Держстату Інеса Сеник.

Найбільша кількість мігрантів на заході України - 10,8%, в інших чотирьох регіонах їх частка становить 1-1,9%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: