Мін'юст пропонує розкривати спонсорів кандидатів на виборах

Середа, 29 травня 2013, 09:09

Мінюст пропонує оптимізувати фінансування виборчих фондів кандидатів у народні депутати з урахуванням рекомендацій європейських інститутів.

Відповідні зміни до закону про вибори народних депутатів Мін'юст запропонував до обговорення, передає Комерсант.

Оприлюднений документ підготовлений з урахуванням рекомендацій європейських експертів, запевняють у прес-службі Мінюсту.

"Головна рекомендація європейських інститутів — зробити більш прозорими правила виборів, у тому числі фінансування партій і кандидатів. Найчастіше на виборах використовуються засоби, отримані нелегальним способом, — без сплати податків, з незрозумілих джерел. Кандидати повинні виходити на чесну фінансову політику",— заявив регіонал Володимир Олійник. 

Реклама:

Серед іншого в Мін'юсті пропонують заборонити робити добровільні внески у виборчі фонди кандидатів не тільки особам без громадянства, іноземцям, анонімним джерелам, але й особам під псевдонімом.

В опозиції на це положення відреагували неоднозначно. "Партія влади прагне контролювати всі юридичні і фізичні особи, які фінансують кандидатів у депутати, щоб тиснути на тих, хто підтримує опозицію. Це завдання, яке було поставлено перед Олександром Лавриновичем",- вважає б'ютівець Володимир Бондаренко.

"У нас заборонено фінансувати партії іноземним громадянам і інститутам, щоб інша країна не могла впливати на волевиявлення українського народу. Тож це правильна пропозиція",— вважає Наталя Новак (УДАР). 

У відомстві також мають намір зобов'язати розпорядників коштів виборчих фондів партій і кандидатів в одномандатних округах подавати у ЦВК проміжні фінансові звіти про вступ і використання засобів за 20 днів до голосування.

Раніше розпорядники фондів повинні були представляти такі звіти тільки після голосування.

Одне з головних нововведень, запропонованих Мінюстом,- можливість виносити попередження про скасування реєстрації кандидата в депутати, якщо були порушені строки відкриття виборчого фонду, строки надання виборчим комісіям звітів про вступ і використання коштів фондів або ж у випадку внесення розпорядником фондів у фінансовий звіт недостовірних даних.

У парламенті погодилися, що "попередження як інструмент впливу на кандидатів доцільно". "Винесення попереджень правильно, якщо спрямоване не на зняття кандидата з реєстрації, а на усунення порушення. Таким чином, контроль над суб'єктом, який уже порушив законодавство, буде більш сильним",— вважає Наталя Новак.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!