"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Зростання держборгу до кінця року прискориться

Вівторок, 28 травня 2013, 13:59

Збільшення держборгу у квітні обумовлено зростанням зовнішніх зобов'язань, а саме розміщенням 10-річних суверенних єврооблігацій на суму 1,25 млрд доларів.

Про це заявила головний економіст Dragon Capital Олена Білан.

"Оскільки квітневі дані, по всій видимості, не враховують планове погашення за кредитом МВФ в сумі 0,4 млрд доларів, яке мало бути здійснене 30 квітня, загальний обсяг зовнішніх зобов'язань зріс на 3,3% м/м до 39 млрд доларів ( +5,7% р / р) на кінець квітня", - зазначила експерт.

За її словами, на внутрішньому ринку уряд розмістив гривневі ОВДП на суму 8,6 млрд гривень (1,1 млрд доларів), виплативши 4,2 млрд гривень (0,5 млрд доларів).

Реклама:

Таким чином, загальний внутрішній борг також збільшився (на +1,9% м/м або +26% р/р) і становив 30 млрд доларів.

Експерт зазначила, що з урахуванням вищезазначеного платежу МВФ запланованого на 30 квітня, до кінця поточного місяця уряд і НБУ повинні виплатити Фонду 1,3 млрд доларів.

Таким чином, за відсутності нових великих запозичень до кінця травня, держборг за результатами цього місяця може скоротитися.

"Однак враховуючи істотну потребу уряду у фінансуванні дефіциту сектору держуправління (6,5 млрд доларів у відповідності з нашим прогнозом), а також плановане надання держгарантій на суму 6,3 млрд доларів (50 млрд гривень) цього року, ми очікуємо подальше прискорення темпів зростання держборгу", - розповіла Білан.

На тлі очікуваних повільних темпів зростання економіки і низького за історичними мірками рівня інфляції, співвідношення держборгу до ВВП за результатами цього року може перевищити позначку 40%.

Нагадаємо, держборг виріс у квітні до 69 млрд доларів, що становить 37% прогнозного ВВП на 2013 рік.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!