"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

На імпорті газу Курченко зможе заробити до 300 мільйонів - ЗМІ

Вівторок, 28 травня 2013, 10:05

В Україні з'явився новий імпортер природного газу - "Українська нафтогазова компанія", що входить до групи СЄПЕК Сергія Курченко.

Про це пише Forbes.ua.

Як повідомляється, у березні компанія закупила в угорської фірми Optenergy Kft 18 млн кубометрів палива.

СЄПЕК планує купувати за кордоном до 90 млн кубометрів газу на місяць, що може принести її власникам більше 300 млн гривень валового прибутку до кінця нинішнього року.

Реклама:

УНГК була створена в 2011 році колишнім главою представництва Regal Petroleum в Україні Віктором Дмитрієвим і президентом Асоціації "Газові трейдери України" Романом Сторожовим.

Тоді ж вона отримала п'ятирічну ліцензію на постачання природного газу за нерегульованими тарифами, а в листопаді минулого року Нацкомісія з регулювання енергетики збільшила обсяг ліцензійних поставок газу компанії до мільярда кубометрів на рік, пише видання.

У березні 2012 року компанія змінила власників на маловідомих жителів Харківської області. Зараз УНГК входить до групи компаній Курченко, підтвердила прес-служба СЄПЕК.

"Газ, імпортований УНГК, буде поставлятися на українські промислові підприємства", - повідомила прес-секретар СЄПЕК Олена Мочалова-Колесник, не уточнивши назв компаній та їх галузевої приналежності.

Інтересу до газового ринку Курченко не приховує.

"Сама група зараз оцінює свою частку на ринку трейдерів природного газу в 10-30%",- сказав він в інтерв'ю журналу "Кореспондент". Походження газу в СЄПЕК назвати відмовилися, повідомивши, що паливо було закуплено на вільному ринку.

Як пише видання, УНГК купила в Угорщині паливо за 3,150 тис гривень за тисячу кубометрів, повідомило джерело в митному департаменті Міндоходов.

Це приблизно відповідає ціні імпорту "Нафтогазом" палива з Польщі та Німеччини і майже на 300 гривень дешевше, ніж ввозить Ostchem.

В Україні компанія минулого року продавала газ за ринковими цінами - 4175 - 4195 гривень за тисячу кубометрів, включаючи ПДВ. Про це відомо з рішення Вінницького господарського суду, що зобов'язує компанію "Подільські цукроварні" розрахуватися з УНГК за спожитий газ. У нинішньому році ціни на внутрішньому ринку газу в порівнянні з торішніми не змінилися.

Таким чином, внутрішня ціна продажу газу УНГК, за вирахуванням ПДВ, складе близько 3500 гривень за тисячу кубометрів, а валова рентабельність - приблизно 10%. Перша поставка 18 млн кубометрів палива, закупленого в Угорщині, може принести Курченко близько 5,7 млн ​​гривень валового прибутку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!