ООН погіршило прогноз зростання світової економіки

П'ятниця, 24 травня 2013, 12:46

У найближчі два роки економічне зростання в світі буде залишатися млявим.

Про це йдеться в переглянутій доповіді ООН "Світовий економічний стан і перспективи на 2013 рік", передає ZN.ua.

Його автори вважають, що створення робочих місць - шлях до пожвавлення світової економіки.

Як повідомляє центр новин ООН, доповідь була підготовлена Департаментом ООН з економічних і соціальних питань і 24 травня представлена у штаб-квартирі Організації у Нью-Йорку.

Реклама:

Її автори вважають, що нові ініціативи, які вживаються з кінця 2012 року в основних промислово розвинених державах "призвели до скорочення систематичних ризиків" і частково допомогли повернути споживачам, бізнесу та інвесторам велику впевненість у завтрашньому дні.

Однак перспективи економічного зростання в цілому не покращилися. У грудні 2012 року була випущена перша доповідь з прогнозами на 2013 рік. Тоді в ньому містився прогноз, що в 2013 році світова економіка зросте на 2,4%, а в 2014 - на 3,2%.

У документі зазначалося, що, дотримуючись виробленої політики і з урахуванням тенденції зростання в Європі та США, буде потрібно ще, принаймні, п'ять років для того, щоб компенсувати втрату робочих місць, пов'язану з значною рецесією 2008-2009 років, пише видання.

У представленій 24 травня оновленій доповіді прогнози щодо перспектив економічного зростання трохи знижені.

В даний час зростання світового валового продукту прогнозується на рівні 2,3% в 2013 році і на рівні 3,1% - в 2014 році.

Представники ООН відзначили, що на зміну затяжному глобальному економічному спаду прийшли деякі поліпшення.

Зростання економіки відзначається в США, зокрема є ознаки відновлення сектору житлового будівництва в країні. У Японії в І кварталі 2013 року темпи зростання економіки досягли 3,5%.

У доповіді відзначається, що в цілому промислово розвинені країни продовжують стикатися з серйозними ризиками і невизначеністю.

У єврозоні економічна ситуація залишається "важкою". У багатьох великих країнах, що розвиваються, "включаючи Бразилію, Китай, Індію і Росію", в останні два роки спостерігалося значне уповільнення темпів зростання ВВП.

Що стосується Китаю, то хоча, згідно з прогнозами, що містяться в доповіді, зростання ВВП в цій країні в 2013 році очікується на рівні 7,8%, а в 2014 - 7,7%, експерти попереджають, що непередбачене падіння цього показника в Китаї до рівня 5% може надати негативну дію на економічну діяльність у всьому світі, особливо - в країнах, що розвиваються, експортують сировинні товари.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: