"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

КС дав добро Рахунковій палаті на контроль доходів держбюджету

Четвер, 23 травня 2013, 10:52

Конституційний Суд визнав конституційною передачу Рахунковій палаті права контролювати доходи державного бюджету.

Відповідне рішення суд ухвалив 21 травня, але оголосив 23 травня, передають "Українські новини".

Як повідомляється, рішення зачитав суддя-доповідач у цій справі Михайло Запорожець.

Згідно з рішенням суду, законопроект, яким пропонується внести зміни до статті 98 Конституції і доручити Рахунковій палаті від імені ВР здійснювати контроль за надходженнями коштів, їх використанням у держбюджеті, що не суперечить статтям 157 і 158 Конституції, а значить, є абсолютно законним.

Реклама:

Крім того, у мотивувальній частині рішення зазначається, що розширення конституційних повноважень Рахункової палати жодним чином не обмежує права і свободи людини і громадянина, і не спрямоване на ліквідацію незалежності чи на порушення територіальної цілісності України.

Як повідомлялося, у квітні Рада просила КС перевірити конституційність законопроекту № 2049, яким пропонується уповноважити Рахункову палату здійснювати контроль за надходженнями коштів до державного бюджету.

У вересні 2012 року Кабмін ініціював внесення змін до Конституції в частині розширення повноважень Рахункової палати та надання їй повноважень контролю доходів державного бюджету.

Нагадаємо, що на сьогодні Рахункова палата здійснює контроль лише за використанням коштів держбюджету, залишаючи поза увагою дохідну частину бюджету.

Здійснення контролю за виконанням держбюджету, як доходної, так і видаткової частин, є вимогою основоположних міжнародних документів у сфері контролю держфінансів.

Як відомо, з квітня 2012 року головою Рахункової палати є Роман Магута.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!