Ставицький програв "війну" за фабрики "Сім'ї"

Вівторок, 21 травня 2013, 12:35

Міненерговугіля намагалося оскаржити у суді приватизацію п’яти гірничо-збагачувальних фабрик, які пов'язують з родиною президента Віктора Януковича.

Про це йдеться у статті "Економічної правди".

Як відомо, минулого року почався процес приватизації фабрик "Комсомольська", "Узлівська", "Червона зірка", "Україна" та "Росія", які були в оренді Асоціації Донбаський розрахунковий фінансовий центр.

Попередньо на базі фабрик були створені публічні акціонерні товариства у яких орендар ТОВ "ДФРЦ" отримало 74-77% акцій, а держава 26-23% відповідно.

Реклама:

Восени 2012 року Міненерговугілля, на чолі з нинішнім віце-прем'єром Юрієм Бойко, при підтримці Донецької обласної прокуратури, подало судові позови до Регіонального відділення Фонду держмайна по Донецькій області та новостворених ПАТ.

Цими позовами Міненерговугілля просило скасувати низку документів, зокрема, щодо затвердження плану приватизації та затвердження акту оцінки майна цих підприємств.

Відомство стверджувало, що при створенні акціонерних товариств і визначенні частки держави у статутному капіталі було допущено порушення норм діючого законодавства, а саме - необґрунтовано завищена частка орендаря, йдеться у матеріалі.

Однак Господарський суд не задовольнив вимоги Міненерговугілля. На думку суддів, і оцінка майна, на підставі якої розподілялися частки у фабриках, і всі інші документи ФДМ відповідають законодавству.

Після призначення міністром енергетики Едуарда Ставицького, якого відносять до неформальної групи "Сім'ї", державне відомство програло апеляцію на дане рішення.

Також Міненерго подало касаційні скарги до Вищого господарського суду. У квітні 2013 року касаційна інстанція не задовольнила скарги щодо фабрик "Комсомольска" та "Україна", а скарги щодо інших фабрик повернули позивачу.

Як пояснив "ЕП" старший партнер адвокатської компанії "Кравець та партнери" Ростислав Кравець, "такий механізм часто застосовується для закріплення досягнутих результатів".

"Так часто роблять, щоб запобігти звинуваченням у заниженні державної частки", - додав він.

Докладніше читайте тут

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: