"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Влада шукає інвестора для Запорізького алюмінієвого комбінату

Вівторок, 21 травня 2013, 08:56

Держава почала пошук потенційного інвестора для Запорізького алюмінієвого комбінату.

Про це пише "Комерсант-Україна" з посиланням на незалежних джерел.

Як повідомляється, співрозмовник в Мінпромполітики повідомив, що за останній місяць пропозиція про спільну роботу на підприємстві була розіслана ряду великих інвестфондів, а також компаніям Rio Tinto Alcan і Alcoa.

У Мінпромполітики зазначили, що в Alcan вже заявили про потенційну зацікавленість і повідомили, що включаться в процес переговорів, як тільки буде вирішено головне питання - повернення комбінату в держвласність. Інформацію про те, що пропозиція була направлена ​​Alcan, підтвердило і джерело на ринку, близьке до запорізької влади, пише видання.

Реклама:

"ЗАлК був приватизований в 2001 році. Тоді 68% заводу придбав "АвтоВАЗ-Інвест" (пов'язаний з компанією "Русал"), ще 29% були куплені на вільному ринку. Потужності ЗАлКу становлять 100 тис тонн алюмінію на рік. Але в квітні 2011 року виробництво металу на підприємстві було зупинено через неефективність - зараз там проводиться тільки катанка з російського алюмінію", - йдеться в повідомленні.

Як пише видання, в даний час держава намагається повернути ЗАлК. Судовий процес з повернення підприємства в держвласність був ініційований Генпрокуратурою за заявою Фонду держмайна, який восени 2010 року звинуватив "Русал" у невиконанні інвестзобов'язань. Йдеться про повернення 76 млн доларів кредиту, залученого ЗАлКом.

Наприкінці травня минулого року Київський апеляційний госпсуд підтвердив вимогу повернути в держвласність акції ЗАлКу, але "Русал" подав касацію, яка до цих пір не розглянута.

У ФДМ уточнили, що акції заводу все ще не повернуті в держвласність.

Колишній гендиректор ЗАлКу Іван Бастрига говорить, що одним з можливих варіантів є створення на його базі спільного підприємства з новим інвестором, де державі належав би 51% акцій.

Він зазначив, що серед вимог до нового власника буде будівництво власної підстанції, що дозволить знизити вартість електроенергії для комбінату, а також розвиток виробництва фольги і кремнію і вирішення екологічних проблем. Нова інвестиційна програма займе три-чотири роки, каже Бастрига.

"Переклад виробництва алюмінію на сучасні технології дозволить вирішити значну частину екологічних проблем і знизить собівартість продукції", - зазначив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!