"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Cвітові ціни на нафту будуть знижуватися - гендиректор Eni

Понеділок, 20 травня 2013, 20:24

Світові ціни на нафту будуть знижуватися протягом наступних кількох років.

Про це заявив гендиректор італійської нафтогазовидобувної компанії Eni Паоло Скароні, передають "Ведомости" з посиланням на Financial Times.

До тих пір, поки не трапиться чергового буму в світовій економіці, млявий попит і, в той же час, нові поставки нафти на ринок протягом наступних 2-5 років "швидше викличуть зниження цін на нафту, ніж їх зростання", вважає Скароні.

Очікування Скароні засновані на зміні розстановки сил на світовому енергетичному ринку.

Реклама:

Сланцева революція в США викликала зниження обсягів виробництва нафти і газу: ціни Henry Hub на сланцевий газ становлять 4 долари за 1 млн британських теплових одиниць (BTU), на імпортований в Азію СПГ - 15 доларів за 1 млн BTU, а на американську нафту (в енергетичному еквіваленті) – 16 доларів.

Навіть якщо ціна на сланцевий газ підніметься, для виробників він все одно буде більш вигідним, ніж паливо на основі нафти, вважає Скароні.

"Якщо ціна на сланцевий газ підніметься до 5 доларів або 6 доларів за 1 млн BTU при ціні на нафту близько 90 доларів, то виробники неминуче переведуть більшу частину транспорту на газове паливо. І це, природно, відіб'ється на ціні нафти", - говорить він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: