Депутати можуть змінити закон "Про зерно та ринок зерна в Україні"

Понеділок, 20 травня 2013, 18:26

Верховна рада 21 травня 2013 року розгляне у першому читанні законопроект № 2459 щодо змін до закону "Про зерно та ринок зерна в Україні".

Проект закону спрямований на дерегуляцію ринку зерна, йдеться у повідомленні Української аграрної асоціації.

"На цей закон чекають всі, хто працює з зерном. Він скасовує обов’язкову сертифікацію якості зерна та щорічну сертифікацію послуг зерносховищ, які потрібні лише чиновникам, що можуть мати з цього зиск", - заявив голова Української аграрної асоціації Володимир Макар.

У асоціації зазначили, що спрощення сертифікації не вплине на безпеку продуктів.

Реклама:

"Показники якості зерна жодним чином не стосуються показників безпеки, які описані у іншому сертифікаті - фітосанітарному. Фітосанітарний сертифікат на зерно обов’язково видається Державною ветеринарною та фітосанітарною службою", - повідомили у асоціації.

В Українській аграрній асоціації відзначили ключові ідеї законопроекту:

- повернутися до практики безстрокової сертифікації відповідності послуг зерносховищ;

- повернутися до практики добровільної сертифікації якості зерна та продуктів його переробки (окрім ситуацій, коли купівля відбувається за кошти державного чи місцевого бюджетів, або якщо цього бажають контрагенти);

- вилучити категорії "висівки, макуха і шрот" з визначення поняття "продукти переробки зерна", адже вони, згідно із законом "Про відходи" та Українським класифікатором товарів зовнішньоекономічної діяльності, вважаються відходами, тому не потребують сертифікації.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: