"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

В Україні може з'явитися Патентний суд

Понеділок, 20 травня 2013, 15:24

Державна служба інтелектуальної власності вивчає можливості утворення в Україні Патентного суду.

Про це заявив перший заступник голови Державної служби інтелектуальної власності України Олексій Янов, передає "Тиждень.ua".

"В українській судовій практиці є випадок, коли порушник авторських прав отримав реальне позбавлення волі", - сказав Янов.

За його словами, як показує практика, в Україні найбільше порушуються права на аудіовізуальні твори та комп’ютерні програми.

Реклама:

"Перевірки проводять держінспектори з контролю за використанням об’єктів інтелектуальної власності. Так за 2012 рік за результатами перевірок направили до суду 96 протоколів про адміністративні правопорушення. У правопорушників вилучили 26,5 тис примірників контрафактної продукції", - зазначив чиновник.

За словами Янова, українці більш активно захищають свої права в судах усіх рівнів, ніж кілька років тому, і кількість таких справ постійно зростає.

"Здебільшого в судах вирішуються питання порушення на такі об’єкти інтелектуальної власності як торгові марки, але і з авторських прав є приклади судової практики. Саме це дає нам підстави вивчати питання щодо можливості утворення в Україні Патентного суду – суду, який би займався питаннями інтелектуальної власності", - заявив Янов.

Як відомо, торговельне представництво США в своєму щорічному спеціальному звіті поставило Україну на перше місце в списку країн, що не забезпечують ефективну правову охорону інтелектуальної власності.

Водночас віце-прем'єр Костянтин Грищенко вражає, що визнання України одним з основних порушників прав інтелектуальної власності в світі не відображає реального стану справ у цій сфері.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: