Греція планує продати два банки

Понеділок, 20 травня 2013, 10:09

Греція планує до середині липня продати банки Postbank і Proton на тлі того, що великі банки продовжують поглинати невеликі кредитні установи в рамках плану з відновлення банківського сектора. 

Про це пишуть "Вести економіка". 

Як повідомляється, активи цих банків були розділені на "погані" і "хороші", а самі банки зараз майже повністю належать Грецькому фонду фінансової стабільності, який фінансується за рахунок 50-мільярдного пакету допомоги країні. 

У ЄС і МВФ вважають, що 50 млрд євро - це достатня сума для рекапіталізації банківського сектора Греції і ще залишиться достатньо коштів для подальшого стрес-тестування, яке має бути завершено до кінця 2013 року. 

Реклама:

Як пише видання, нові тести будуть оцінювати платоспроможність банків, які як і раніше стикаються з порушеннями нормативних показників через рецесію. Частка "поганих" боргів зросла до 24,2% в 2012 році порівняно з 16,5% в 2011 році. 

При цьому рекапіталізація чотирьох найбільших банків Греції - National, Alpha, Piraeus і Eurobank - має бути завершена 14 червня. 

Чотирьом банкам необхідні 27,5 млрд євро, для того щоб привести показники в норму, а також потрібно залучити не менше 10% від суми від приватних інвесторів через емісію акцій, для того щоб зберегти управлінський контроль. Основна частина коштів буде перерахована Грецьким фондом фінансової стабільності. 

До середини липня влада Греції планує розробити стратегію щодо подальшої консолідації банківського сектора і приватизації банків, які підпадають під контроль фонду. Будь-які угоди M&A між чотирма основними банками будуть розглядати тільки після того, як влада визначиться зі стратегією.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!