"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Збільшення держборгу України не відповідає стандартам ЄС - Німеччина

П'ятниця, 17 травня 2013, 19:10

Зростання держборгу в Україні не відповідає стандартам ЄС у сфері управління державними фінансами, у зв'язку з чим необхідно знизити його до рівня менше 3% ВВП у найближчі 2 роки.

Про це журналістам і представникам органів влади України заявила представник директорату фіскальної політики та економічних відносин Мінфіну Німеччини Ельке Бауманн, передає "УНІАН".

"В Україні за останні 5 років зросло співвідношення держборгу до ВВП, і, відповідно до наших очікувань, це співвідношення буде рости і далі з причини високого рівня бюджетного дефіциту. В ЄС це вже не відповідало б встановленим критеріям, і ви повинні знизити держборг до рівня менше 3% ВВП у найближчі 2 роки, а також досягти стабільності або навіть профіциту бюджету в середньостроковій перспективі", - сказала Бауманн.

За її словами, встановлені в ЄС обмеження бюджетного дефіциту в 3% і державного боргу в 60% ВВП є здійсненними.

Реклама:

Представник Мінфіну Німеччини зазначила, що бюджет держави повинен базуватися на макроекономічних прогнозах.

"В Україні є консенсус-прогноз, але держбюджет складається без урахування цих прогнозів, а також без урахування прогнозів ЄБРР та інших міжнародних організації", - додала вона.

Як заявила в рамках дискусії директор департаменту боргової та міжнародної фінансової політики Мінфінану України Галина Пахачук, Україна повинна слідувати правилам ЄС, але виходячи з реальних можливостей. За її словами, стратегія управління держборгом передбачає обмеження його рівня до 30-31% ВВП у середньостроковій перспективі.

Нагадаємо, у Азарова раніше заявили, що загальний обсяг державних запозичень у 2013 році заплановано в обсязі 135,5 млрд гривень, з яких 92,9 млрд становлять внутрішні запозичення, 42,7 млрд гривень - зовнішні запозичення.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: