Світова економіка втратила 2,5 трильйона доларів від стихійних лих

Четвер, 16 травня 2013, 13:02

Економічні втрати від стихійних лих з 2000 року склали близько 2,5 трлн доларів, що на 50% вище від попередніх міжнародних оцінок.

Про це свідчать дані ООН, пишуть "Вести економіка".

Як повідомляється, втрати від землетрусів і циклонічних вітрів становитимуть 180 млрд доларів на рік.

В ООН відзначають, що економічні втрати від повеней, землетрусів та посухи будуть рости, якщо компанії не будуть вживати заходів для зниження збитку.

Реклама:

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун сказав, що поточна ситуація наочно демонструє, що "економічний збиток від лих знаходиться поза контролем" і може бути зменшений тільки в партнерстві з приватним сектором.

"Наші дані свідчать про те, що прямі збитки від повеней, землетрусів та посухи були недооцінені як мінімум на 50%, - сказав Пан Гі Мун.

За його словами, в цьому столітті прямий збиток від лих становить не менше 2,5 трлн доларів.

За словами Муна, протягом довгого часу інвестори орієнтувалися на короткостроковий прибуток, у той час як орієнтація на стійкість і опірність стихійним лихам у довгостроковій перспективі набагато більш приваблива і може заощадити мільйони доларів.

"У найближчі роки трильйони доларів будуть інвестовані в регіони, які наражаються на небезпеку", - сказав глава ООН.

Мун зазначив, що якщо ці інвестиції не будуть враховувати природні небезпеки і вразливості, то ризики будуть зростати.

У доповіді наголошується, що зростаюча глобалізація, спроби зниження витрат і збільшення продуктивності призводять до того, що бізнес ведеться в потенційно небезпечних місцях практично без урахування наслідків для світових ланцюжків постачань.

За прогнозом ООН, середні втрати від землетрусів і циклонічних вітрів протягом цього століття становитимуть близько 180 млрд доларів на рік, але ця цифра не враховує збиток від повеней, зсувів, пожеж і ураганів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: