"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Прибуток банків України від валютних операцій впав майже вдвічі

Четвер, 16 травня 2013, 08:50

Курсова стабільність на валютному ринку не пішла на користь прибутковості банків - в I кварталі їхні доходи від операцій з валютою знизилися практично вдвічі в порівнянні з торішніми показниками.

Про це пише "Комерсант-Україна" з посиланням на дані НБУ.

Згідно з повідомленням, банкіри майже вдвічі скоротили свої доходи від операцій з іноземною валютою. Якщо торік середньоквартальний результат від таких операцій становив 615 млн гривень, а в IV кварталі - 676 млн гривень, то за перші три місяці 2013 банкам вдалося заробити всього 359 млн гривень.

У порівнянні з I кварталі 2012 року також відбулося майже двократне скорочення доходу банків, його значення виявилося мінімальним за останні п'ять років, пише видання.

Реклама:

"Найбільший дохід отримав невеликий Актабанк (44-е місце за активами), який заробив 69,8 млн гривень. Ще в I кварталі 2012 року його результат був всього 6,6 млн гривень. Найгірший результат несподівано показав ПриватБанк, який отримав збиток у розмірі 88 млн гривень, тоді як в I кварталі минулого року його прибуток становив 99 млн гривень", - йдеться в повідомленні.

В установі стверджують, що їх результат від самих валютообмінних операцій був позитивним - 38 млн гривень (банк укладав в основному форексні свопи).

У той же час збиток викликаний використанням специфічних валютних інструментів.

"Негативний вплив на загальний результат з валютообмінних операцій надали своп-угоди долар-гривня, які ПриватБанк проводив з метою отримання більш дешевих гривневих ресурсів", - говорить керівник казначейства ПриватБанку Людмила Шмальченко.

За її словами, своп-різниця по таких угодах для банку є негативною, оскільки ставки по іноземній валюті нижче процентних ставок по гривні. Але для банку дані операції в цілому вигідні, оскільки вартість гривні, отриманої за своп-операції, набагато нижче, ніж гривні, залученої за строковими депозитами фізичних осіб ". Тобто збиток від валютних операцій повністю перекривається доходом, що виникли у банків внаслідок економії процентних витрат .

Як повідомляється, учасники ринку відзначають, що результат від операцій з іноземною валютою формується. Скорочення доходу від операцій з валютою могло бути викликане зниженням обсягу операцій на валютному ринку, однак не все так однозначно.

Обсяг міжбанківських операцій, у тому числі угод Мінфіну, в I кварталі виріс на 11,4%. Однак скоротився обсяг ринку готівкової іноземної валюти на 9,5%. До того ж знизилися можливості заробітку і на маржі.

Якщо в IV кварталі валютний "індикатор" рухався в коридорі 8-8,3 гривень за долар, то майже весь I квартал діапазон коливань фактично був обмежений п'ятьма копійками - у проміжку між 8,1-8,15 гривень за долар.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!