"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Арбузов боротиметься з фінансовими пірамідами

Вівторок, 14 травня 2013, 10:39

Боротьба з фінансовими пірамідами на законодавчому рівні тільки починається.

Про це заявив перший віце-прем'єр Сергій Арбузов коментуючи активізацію шахрайських схем на фінансовому ринку і плани Уряду з припинення організації "пірамідальних" механізмів ошукування громадян, повідомляє прес-служба Кабміну.

"У парламенті зареєстрований і найближчим часом, сподіваюся, буде проголосований законопроект "Про заборону фінансових пірамід в Україні". Мета документу - захистити громадян від шахраїв, що працюють на фінансовому ринку та число яких за час кризи різко зросло. Щоб запобігти розвитку шахрайських схем, законопроект вводить кримінальну відповідальність для тих, хто створює фінансові піраміди, аж до позбавлення волі на строк до восьми років", - підкреслив перший віце-прем'єр.

Арбузов додав, що уряд ретельно відстежує ситуацію на ринку і активно розробляє заходи з протистояння адаптації злочинного бізнесу до правових методів боротьби з фінансовим шахрайством.

Реклама:

"Закон стане основою, фундаментом для системної та оперативної боротьби з розвитком злочинного бізнесу. Уряд вже веде досить конструктивну роботу з асоціаціями підприємців і громадськістю щодо припинення будь-яких можливих методів фінансового ошукування українців", - заявив він.

За словами Арбузова, на даному етапі, уряд працює над створенням ефективних правових конструкцій з притягнення до відповідальності організаторів "електронних МММ", що існують лише віртуально.

"Це складне питання, оскільки такі схеми засновані на електронних грошах, організації ніде юридично не зареєстровані, кошти "вкладників" не переходять у власність організатора, а зберігаються на їхніх особистих рахунках або рахунках посередників", - розповів Арбузов.

Крім того, за його словами, найближчим часом будуть вироблені заходи з боротьби з фінансовими пірамідами на фондовому ринку, діяльністю псевдофорекс-брокерів, що пропонують українцям заробляти на міжнародному валютному ринку.

Арбузов підкреслив, що профільні міністерства наповнять закон "Про заборону фінансових пірамід" чіткими критеріями, які дозволять чітко розмежувати "пірамідальні маніпуляції" від законних фінансових послуг.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: