Ахметов та Новинський вирішили оформити свою присутність на ПГЗК

Понеділок, 13 травня 2013, 10:28

"Метінвест" формалізує свою присутність на одному з найбільших гірничорудних підприємств - Південному гірничо-збагачувальному комбінаті (ПГЗК).

30 квітня 2013 року комісія із захисту конкуренції Сербії надала дозвіл материнській компанії холдингу "Метінвест" - Metinvest BV - на придбання 100% в кіпрській Trosilia Holdings Limited, пише Forbes.

Як відомо, раніше комбінатом на паритетних засадах володіли "Смарт-Холдинг" Вадима Новинського і структури Романа Абрамовича.

У рішенні комісії йдеться, що таким чином Metinvest BV отримає опосередкований контроль над часткою в Південному ГЗК.

Реклама:

У березні 2012 року сербське антимонопольне відомство дозволило Trosilia Holdings Limited одержати контроль над компаніями Guernstorm Management Limited, Trobcros Investments Limited і Samenis Limited.

За даними "Інтерфакс-Україна", їм належить 50% у дніпропетровському ТОВ "Метало техніка", яке, у свою чергу, володіє 25,78% акцій ПГЗК.

На кінець 2012 року, крім ТОВ "Металотехніка", у ПГЗК було ще три великих акціонера: Strettonway Traders and Consultants Limited, Acretrend Holdings Limited і Mint Data Holdings Limited, кожній з яких належить по 22,17% акцій підприємства.

Вважається, що всі чотири фірми на паритетних підставах представляють інтереси двох груп акціонерів, що володіють підприємством.

У 2007 році власник половини ПГЗК - група "Приват" - продав свою частку комбінату компанії Lanebrook Limited Романа Абрамовича.

Всі ці підприємства, за винятком Південного ГЗК, увійшли до складу російської Evraz Group.

Трохи раніше Новинський, який володів другою половиною Південного ГЗК, домовився з Ахметовим про вливання своїх гірничо-металургійних активів в "Метінвест", і отримав натомість 25% акцій в об'єднаній компанії.

Тепер же партнери вирішили оформити присутність "Метінвесту" на підприємстві.

Такий висновок випливає з того, що вже згадувані Guernstorm Management Limited і Trobcros Investments Limited, які присутні в ланцюжку власників ПГЗК, в 2008-2009 роках значилися в числі акціонерів низки гранітних підприємств, підконтрольних Новинському.

У середині березня 2013 року виданню стало відомо про те, що СКМ веде переговори про придбання частки росіян у Південному ГЗК.

"Інформація про купівлю групою СКМ частки "Євразу" в ПГЗК не відповідає дійсності, - написала тоді прес-секретар СКМ Анна Терехова. - Що стосується нашої присутності в даному активі, то на даний момент ми не є акціонерами ПГЗК".

Нагадаємо, "Метінвест" - вертикально інтегрована гірничо-металургійна група компаній.

Основними акціонерами "Метінвесту" є група українського олігарха Ріната Ахметова СКМ (71,25%) і "Смарт-холдинг" (23,75%) Вадима Новинського.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: