"Газпром" перевірять вперше за п’ять років

П'ятниця, 10 травня 2013, 13:04

Рахункова палата РФ проводить перевірку "Газпрому".

"Вперше за п'ять років ми проводимо серйозну перевірку" Газпрому ", - повідомив "Інтерфаксу " у п'ятницю голова Рахункової палати РФ Сергій Степашин.

"Думаю, що підсумки перевірки будуть цікавими", - зазначив він.

"Багато хто говорить про закритість цієї компанії, але я хочу особливо підкреслити, що "Газпром" повністю співпрацює з аудиторами Рахункової палати, надаючи всі необхідні документи", - сказав Степашин.

Реклама:

Степашин раніше вже повідомляв про плани Рахункової палати провести в 2013 році комплексну перевірку ВАТ "Газпром".

Перевірять в цілому ефективність роботи компанії, непрофільні витрати, в тому числі питання труб, всього іншого.

Перевірку "Газпрому" здійснюватиме аудитор Сергій Рябухін. Передбачається, що вона завершиться восени 2013 року, до листопада, підкреслив Степашин.

Перевірка цієї компанії ініційована безпосередньо самою Рахунковою палатою, ніхто відомству доручень про її проведення не давав, додав Степашин.

"За законом ми зобов'язані це робити. Тримали деяку паузу тому, що підписувалися міжнародні контракти. Тут теж не хочеться бути слоном у посудній лавці. Перевіряти перевіряй, але треба думати про країну , але при цьому перевірка така буде", - підкреслив глава Рахункової палати.

Планову перевірку іншої держкомпанії ПЕК - "Роснєфті", повідомив Степашин, відомство намітило на 2014 рік. "Роснефть" у нас на наступний рік. Планова перевірка ", - сказав він.

Раніше Федеральна антимонопольна служба (ФАС) висловлювала невдоволення щодо механізмів тендерів по трубах великого діаметра, що проводяться структурами "Газпрому".

На думку ФАС, процедури тендерів в нинішньому вигляді не передбачають конкуренцію між трубниками. Лоти в ході тендерів "Газпрому" перевищують можливості трубних компаній з виробництва і постачання на адресу споживача. Тому трубники беруть участь через посередників, які акумулюють замовлення, збираючи його з усіх великих підприємств і вже потім поставляючи "Газпрому".

"Цінової конкуренції між трубниками зараз в принципі бути не може. Беруть участь 2-3 посередника, які не конкурують між собою, дуже часто - один "Північноєвропейський трубний проект "(трубний трейдер, контролюється братами Ротенберг). У тендерах повинні брати участь, на наш погляд, виробники труб, а не посередники", - зазначали в ФАС.

Пізніше, президент РФ Володимир Путін, відповідаючи на питання щодо закупівель "Газпромом" трубної продукції через посередників, маржа яких може сягати 30%, висловився за кримінальне покарання корупціонерів в "Газпромі".

"Ми все частіше і частіше чуємо претензії до того, як "Газпром" веде бізнес, що там якісь корупційні складові є. Напевно, є, але за це поліція повинна ловити і саджати. І я вважаю, що це було б дуже правильно. Я вже знаю про це і постійно доручення давав неодноразово правоохоронним органам. накопати - дай Бог, значить, когось посадять ", - сказав він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!