"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Словенія може стати наступною проблемною країною єврозони

Вівторок, 9 квітня 2013, 17:51

Наступною країною-жертвою боргової кризи в єврозоні може стати Словенія, яка потребує екстреної фінансової допомоги.

Про це попереджають експерти агентства Bloomberg, передає Комерсант-FM.

У своїх похмурих прогнозах щодо Словенії агентство Bloomberg спирається, перш за все, на факт різкого подорожчання CDS, тобто страховок від дефолту цієї країни.

З початку року їх ціна підскочила на 46%, що серйозно турбує інвесторів. До того ж ринок повний чуток про те, що місцеві банки знаходяться на межі фінансового краху.

Реклама:

Словенія - порівняно невелика країна з достатньо розвинутою економікою. Однак і її не обійшла рецесія, що вразила багато інших держав єврозони.

Це, а також невдалі інвестиції банків, і призвели до нинішньої плачевної ситуації.

Такої думки дотримується аналітик фінансової групи БКС Дмитро Дорофєєв.

"Великі банки отримали дірки у своєму балансі через кризу неплатоспроможності, яка прокотилася по словенській системі підприємств. Плюс також були втрати на облігаційних ринках. І в разі, якщо почнеться якась втеча з банківської системи, то можуть з'явитися якісь реальні системні труднощі", - вважає він.

Згідно з підрахунками експертів, якщо ситуація продовжить загострюватися, для порятунку Словенії буде потрібно від € 6 млрд до € 8 млрд. Проте при цьому ринки отримають сильний негативний імпульс, вважає начальник аналітичного відділу Forex Club Андрій Дергін.

"Інвестори після ситуації на Кіпрі приготувалися до ефекту доміно. Якщо в Словенії ми побачимо бейлаут, то слід чекати різкого зниження світових фондових індексів, а за ними і російських фондових індексів", - сказав він.

Аналітики Bank of America і Merrill Lynch не виключають, що до банків Словенії може бути застосована така ж жорстка міра, як і до кіпрських, а саме - введений податок на великі вклади.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: