Міліції можуть заборонити проводити перевірки підприємців

Вівторок, 9 квітня 2013, 15:24

У нацплані дій на 2013 рік, затвердженому президентом, передбачено, що органам внутрішніх справ буде заборонено проводити перевірки суб'єктів господарювання.

Про це розповіли економісти і експерти під час круглого столу, пише ZN.UA.

На думку екс-в.о. міністра фінансів Ігоря Уманського, систему боротьби з економічними злочинам слід реформувати так, щоб уникнути дублювання функцій різних правоохоронних органів. Зараз же у правоохоронних органів, які в т.ч. борються з економічними злочинами, багато повноважень.

"Щоб економіка розвивалася, потрібно скорочувати функції", - додав старший науковий співробітник Національного інституту стратегічних досліджень Дмитро Ляпін.

Реклама:

"З одного боку, міліціонери займаються перевіркою ПДВ-накладних при переміщенні вантажів транспортом або сплату єдиного податку на ринках. Але це не їх функції. З іншого боку, МВС дуже просто перекваліфікувати злочин, який полягає в ухиленні від оподаткування на, скажімо, фінансове шахрайство. Це не корисно для суспільства, тому що МВС-ники - не бухгалтери і не економісти", - сказав депутат Сергій Терьохін.

Раніше повідомлялося, що спецпідрозділ по боротьбі з економічними злочинами може бути створений в структурі МВС.

Нагадаємо, на думку юристів, якщо фінполіція буде створюватися в Україні як окрема структура з дуже широкими повноваженнями, існує ризик замороження оголошеного раніше державою курсу на лібералізацію бізнес-середовища.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: