"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Українські лікарні заробляють мільйони на онкохворих. Відео

Вівторок, 9 квітня 2013, 13:23

Держава виділяє мільйони на лікування хворих на онкологічні захворювання, але гроші кладе собі в кишені онкомафія.

Про це йдеться у сюжеті програми "Гроші", передає ТСН.

Як зазначається, щорічно 160 тисяч українців дізнаються, що хворі на рак, а щодня 10 українців помирають від онкозахворювання.

"Журналістам вдалось знайти чоловіка, який намагався вилікувати свою матір в онкологічному центрі Києва. "Надавати безкоштовно ліки Олексієві медики відмовились, вказавши на їхню відсутність. Чоловік після смерті матері вирішив з'ясувати, де зникають важливі для життя медпрепарати", - йдеться у сюжеті.

Реклама:

Зокрема, у Міністерстві охорони здоров'я повідомили, що відомством було витрачено на хвору жінку 7,8 тис гривень, але все купувалось за рахунок пацієнта.

"Олексій згадує, що витратив шалену суму на операцію, однак жінці після хірургічно втручання стало не краще, а гірше. Лікар сказав, що жити їй не більше чотирьох днів і направив помирати в хоспіс, який знаходиться на території онкоцентру. Проте жінка майже два місяці промучилась в хоспісі, аж доки не померла", - розповідають Гроші.

Як зазначається, згодом Олексій написав ще одного листа в Міністерство з простим питанням - на скільки за минулий рік відділення хіміотерапії отримало державних ліків.

"З МОЗу знову дали розгорнуту відповідь: хіміотерапевтичне відділення київського онкоцентру за 2012 рік отримало препаратів на 8 млн гривень. Від хворих, які лікуються в київському онкологічному центрі, стало відомо, що з них ніхто жодних ліків не отримує, а все купується за власний кошт. А тим, кому грошей не вистачає, просто відправляють помирати додому", - сказано у сюжеті.

Видання зазначає, що самі лікарі виписують над дорогі медпрепарати і змушують йти в аптеку, де такі ліки продаватися просто не можуть. Проте купити такий препарат таки вдалось в одній зі столичних аптек. На упаковці значиться вся інформація українською мовою, тому контрабандою вона не може бути. Не виявилось у фармацевтів і сертифікату якості.

"Продавець переконує, що документи привозять лише на вимогу. При цьому, в офіційному представництві компанії, яка постачає в Україну ліки, заявили, що придбані препарати були реалізовані під час тендеру", - повідомляють журналісти.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!