Думка експерта: Криза на Кіпрі буде стримувати зростання інфляції в Україні

Вівторок, 9 квітня 2013, 12:01

Фінансова криза на Кіпрі, а також імовірність її поширення на інші країни єврозони, роблять перспективи зростання економіки України більш прозорими.

Про це заявив керівник інформаційно-аналітичного центру Forex Club в Україні Микола Івченко.

На думку експерта, темпи зростання цін можуть підвищитися ближче до кінця року на тлі очікуваного прискорення економічного зростання. Про це також свідчить зростання середньозваженої дохідності українських єврооблігацій за останній місяць з 6,6% до 6,76%.

"Додати до темпів інфляції близько 1% може ймовірне підвищення цін на послуги ЖКГ для населення, в тому числі, газ, гарячу воду та опалення. Крім того, стимулювати інфляцію буде зниження продуктивність праці і нестабільні погодні умови, які можуть негативно відзначитися на врожаї", - прогнозує Івченко.

Реклама:

Крім того, експерт зазначив, що інфляційні очікування населення останнім часом знизилися на тлі стійкого курсу долара, відсутності зростання цін та національної економіки.

"Темпи зростання середньої номінальної заробітної плати скоротилися в річному вираженні з 10,58% у грудні 2012 року до 8,75% в лютому 2013 року. За даними НБУ, індекс виробництва базових галузей в лютому по відношенню до аналогічного місяця минулого року знизився на 3,5%", - підсумував Івченко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!