За ввезення контрабанди хочуть позбавляти волі

Вівторок, 9 квітня 2013, 08:47

Народні депутати пропонують знову встановити покарання за контрабанду у великих розмірах у вигляді позбавлення волі строком від 3 до 7 років.

Про це пише "Комерсант-Україна".

Народні депутати Геннадій Москаль ("Батьківщина") та Сергій Мошак (Партія регіонів) зареєстрували законопроект, що містить зміни до Кримінального кодексу. Автори ініціативи пропонують знову встановити покарання за контрабанду у великих розмірах у вигляді позбавлення волі строком від 3 до 7 років, пише видання.

Як повідомляється, під великими розмірами мається на увазі нелегальне ввезення товарів на суму, що в тисячу і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян - тобто 17 тис гривень. Правда, в пояснювальній записці до законопроекту зазначено, що ця сума в 2013 році становить 573,5 тис гривень.

Реклама:

Нагадаємо, з 17 січня 2012 незаконне переміщення товарів через митний кордон тягне за собою адміністративну відповідальність у вигляді штрафу в розмірі 100% від вартості товару з повною його конфіскацією. При повторному порушенні санкції подвоюються. Кримінальне переслідування зараз залишається тільки для контрабанди культурних цінностей, отруйних, сильнодіючих, вибухових речовин і зброї.

На думку авторів законопроекту, гуманізація не дозволяє протидіяти нелегальному ввезенню.

"Втрачений товар завжди можна купити знову, знайти гроші, заплатити штраф, покрити збитки. Ніхто не може заборонити платити штраф за конфісковану митницею партію товару і паралельно займатися перевезенням нової контрабанди, виручка від якої з головою покриє форс-мажорні витрати", - сказано в пояснювальній записці.

Автори документа відзначають, що кримінальне покарання за контрабанду є і в ряді європейських країн - наприклад, в Ірландії (до 5 років) і Великобританії (до 7 років); в Росії також хочуть посилити відповідальність за це правопорушення.

За даними прес-служби Міністерства доходів і зборів, у 2012 році митними органами було заведено понад 23 тис справ за фактом порушення митних правил на суму майже 2 млрд гривень. Однак перераховані до бюджету суми мізерні: минулого року до казни надійшло менше десятої частини від нарахованого.

За даними Держмитниці, в 2011 році було порушено 363 кримінальні справи на суму 457 млн гривень, до держбюджету перераховано лише 1,8 млн гривень.

Раніше в податковій міліції заявляли, що найчастіше незаконно ввозиться спирт, алкогольні напої та тютюнові вироби. Автори законопроекту зазначають, що предметами незаконного переміщення або приховування від митного контролю є промислові та продовольчі товари, сировина, предмети виробничого або лабораторного призначення, йдеться в повідомленні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: