Кабмін відмовився від обов'язкового медстрахування, бо немає грошей

Понеділок, 8 квітня 2013, 09:13

Обов'язкова страхова медицина найближчим часом в Україні не з'явиться.

Про це заявила міністр охорони здоров'я Раїса Богатирьова, пише "Комерсант-Україна".

За її словами, для запуску ОМС потрібно повністю реформувати систему охорони здоров'я, проте для цього зараз не вистачає фінансових ресурсів.

"Закон про загальнообов'язкове медичне страхування вартий, але це завдання не цього і не наступного року", - пояснила Богатирьова.

Реклама:

До цього часу введення обов'язкового медичного страхування планувалося по всій Україні з 2014 року. У лютому президент Віктор Янукович заявив про готовність перейти до страхової медицини, пише видання.

"Фактично всі нормативні документи готові. Нам потрібно кардинально змінювати підхід до медичної галузі і переходити на страхову медицину", - заявив тоді глава держави. Така реформа призведе до створення окремого державного фонду, в який буде перераховуватися певна частина заробітної плати співробітників, використовувана згодом для їх лікування.

За словами глави комітету Верховної ради з питань охорони здоров'я Тетяни Бахтєєвої, ця сума складе 3% від фонду заробітної плати. Влада в регіонах вже навіть почала пілотні проекти щодо запуску страхової медицини, а КМДА ще на початку березня оприлюднила вимоги для придбання компанії, на базі якої мав бути створений муніципальний страховик.

Як пише видання, у страхових компаніях здивовані заявою МОЗ.

"В адміністрації президента попросили нас викласти наше бачення шляхів подальшого розвитку страхового ринку, і ми назвали впровадження ОМС одним з пріоритетів", - розповіла президент Ліги страхових організацій Наталія Гудима. У 2012 році, за підрахунками ЛСОУ, поліси медичного страхування були у 2,2 млн українців, частка добровільного медичного страхування в системі охорони здоров'я становила 1,1%, а інвестиційний ресурс в економіці країни від цього виду страхування становив 0,5 млрд гривень.

"У разі участі страховиків в ОМС в 2015 році цей показник зросте до 7,5 млн осіб, 5,5% і 5,2 млрд гривень відповідно", - підрахувала Гудима.

Зміна пріоритетів в уряді істотним чином вплине на страховий ринок, оскільки, на думку його учасників, саме медстрахування має стати одним із драйверів зростання страхового ринку в поточному році, а без допомоги держави розвивати його буде складніше.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: