Міндоходів прив'яже фіксований сільгоспподаток за видами діяльності

Неділя, 7 квітня 2013, 15:06

Податкова пропонує диференціювати фіксований сільгоспподаток за видами діяльності, зокрема, для рослинництва, птахівництва, тваринництва.

Про це йдеться в листі податкової служби в парламентський комітет з питань податкової та митної політики, який опинився в розпорядженні ZN.UA.

Як повідомляється, при цьому для платників, які спеціалізуються на птахівництві та тваринництві, фіскали хочуть визначити базою оподаткування суму доходу від сільськогосподарської діяльності.

"Пропозиція мотивована тим, що тваринницькі і птахівницькі господарства займають незначні площі сільгоспугідь, які є об'єктом оподаткування ФСП, і як результат платять мізерні суми податку порівняно з сумами валового доходу підприємств. За даними фіскалів, за деякими товаровиробникам, основним видом діяльності яких є птахівництво, нарахована сума ФСП за 2012 рік відповідає лише 0,00008% валового доходу підприємства", - йдеться в документі.

Реклама:

Крім цього, податківці пропонують ввести залежність бази ФСП (нормативної грошової оцінки сільськогосподарських угідь) "від коефіцієнта індексації, який визначається відповідно до порядку, встановленого розділом ХIII "Плата за землю "Податкового кодексу". Тобто - поставити в залежність від споживчої інфляції.

За даними Міндоходів, обсяг бюджетних надходжень по ФСП у 2012 символічний - 131 млн гривень, у 2011-му - 121,8 млн гривень.

У листі податкової у ВР також висловлюється думка, що зростання питомої ваги пільг у ВВП (за 2008-2011 роки - майже вдвічі - до 1,3% ВВП) не відповідає зростанню обсягу сільгосппродукції. Якщо до 2006 року ця динаміка була синхронною, то, починаючи з 2007 року, пільги зростають щорічно в середньому на 40%, в той час як зростання обсягів сільськогосподарської продукції не перевищувало 20% (крім врожайних 2008 і 2010 років), говориться в повідомленні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!