"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У ООН не вистачає грошей на біженців

Неділя, 7 квітня 2013, 14:57

ООН попередила, що незабаром витратить усі кошти, відпущені на біженців із Сирії, потік яких в сусідні Йорданію, Ліван, Ірак і Туреччини лише зростає.

Про це заявив представник дитячого фонду ЮНІСЕФ Маріксі Меркадо, пише Reuters.

"Потреби ростуть експоненціально, а ми розорені", - заявив Меркадо.

Як повідомляється, кількість біженців сягнула 1,25 млн, з яких три чверті жінки і діти, що і перевищило очікування ООН на 10%.

Реклама:

З урахуванням того, що всередині Сирії біженцями стали 3,6 млн осіб, а кінця громадянської війни не видно, є всі шанси, що результат з країни буде збільшуватися.

"З початку року в Йорданію біжить близько двох тисяч людей щодня. Ми очікуємо, що до липня ця цифра зросте вдвічі, а до грудня втричі", - сказала Меркадо.

"До кінця 2013-го в Йорданії, за нашими оцінками, буде 1,2 мільйона сирійських біженців, що приблизно дорівнює одній п'ятій усього населення Йорданії".

Відсутність коштів може перешкодити постачанню питної води в йорданський табір За'атарі, де проживають близько 100 тис чоловік, в основному діти.

Через нестачу грошей виникають проблеми із забезпеченням порядку. В кінці березня в За'атарі пройшло кілька демонстрацій у зв'язку з браком автобусів до Сирії; люди крадуть речі з табору.

Згідно з даними Управління ООН у справах біженців, найбільша частина пожертвувань на 2013 рік припадає на США, країни ЄС і Японію. Управління отримало 162 млн доларів, третина необхідної на перше півріччя суми в 494 млн доларів.

Китай виділив 1 млн доларів, спеціально для біженців, розквартированих в Туреччині.

"Поки надійшло зовсім небагато, - сказала Меркадо. - Ми робимо дуже багато, ми робимо неуявну роботу. Але і потреби неймовірне. І вони ростуть з кожним днем".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: