Декриміналізація відповідальності за контрабанду не наповнила бюджет

Неділя, 7 квітня 2013, 14:25

Декриміналізація відповідальності за контрабанду, введена в січні 2012 року, не принесла відчутної користі державі й легальному сектору економіки.

Про це у статті для ZN.UA пишуть економічні оглядачі Олександр Дубинський і Юрій Сколотяний.

Так, за контрабанду замість кримінальної відповідальності були встановлені великі фінансові санкції - штраф у розмірі 100% від вартості виявленого контрабандного товару з його конфіскацією, а також з конфіскацією товарів і транспортних засобів із спеціально виготовленими сховищами, що використовувалися для перевезення. За повторне протягом року вчинення одним і тим же особою аналогічного порушення розмір штрафу теж подвоюється (200% вартості контрабандних товарів).

За даними Держмитслужби, в минулому році митними органами було заведено 23386 справ про порушення митних правил на суму 1,99 млрд гривень. При цьому до держбюджету в результаті виконання постанов судів і митниць у відповідних справах перераховані кошти на суму 126,6 млн гривень: 21 млн гривень - від стягнутих штрафів, 105,6 млн  - від реалізації конфіскованого майна, валютних цінностей та коштів з депозитів СБУ.

Реклама:

"Позбавлення волі за той же ухилення від сплати податку передбачено законодавством США (до 5 років), законодавством ФРН (до 10 років) і т.п. В Україні ж при завданні збитків державі на сотні мільйонів гривень можна обійтися півмільйонним штрафом, що, звичайно ж, не може не привертати потенційних махінаторів", - зазначають автори статті.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!