"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Путін вирішив модернізувати літаки АН без України - ЗМІ

Неділя, 7 квітня 2013, 12:15

Президент Росії Володимир Путін дав спецдоручення розглянути питання самостійної модернізації літаків Антонова без узгодження з розробником і прийняти рішення до 1 серпня 2013 року.

Про це в статті в ZN.UA пише директор Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння Валентин Бадрак.

"Справа в тому, що в Росії розвинулася нав'язлива ідея отримати документацію та рівні інтелектуальні права на спільні з Україною авіаційні проекти. Наприклад, нещодавно ДП "Антонов", йдучи назустріч цій наполегливій ідеї, дало такі права на модернізацію вантажних люків на літак Ан-140", - пише автор.

За його словами, також рівні інтелектуальні права російської сторони зафіксовані і на Ан-70. Але як далеко зайде ця ідея, і який удар можна очікувати, якщо вже в даний час в Росії гуляє намір самостійно зайнятися продовженням ресурсу, технічним обслуговуванням і модернізацією всіх літаків Антонова, що виробляються і літаючих в РФ. А це Ан-140, Ан-148, Ан-158, Ан-124 і застарілі - Ан-24 і Ан-26.

Реклама:

Більше того, вказує Бадрак, якщо таке завдання буде пролобійоване на самому верху, слідом за впливом на авіапромисловість політики України може послідувати реалізація наміру "перекуповування" інженерних кадрів.

"Звичайно, одна з цілей режисерів цієї літакової містерії - "поставити на коліна" фірму Антонова, хоча б шляхом відсікання від контролю власних проектів та різкого зниження рівня кооперації з Україною. Для реалізації більш глобальної мети в РФ очікується зміна законодавства з метою надання прав генеральним конструкторам здійснювати роботи, в тому числі в сфері модернізації та конструкторського супроводу літаків іноземного виробництва", - йдеться в статті.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: